Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z zielonej herbaty
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam
Przygotowuje się do nastawu 30l wina z zielonej herbaty.
Pytanie czy proporcje poniżej dają szansę otrzymania dobrego trunku o mocy około 18%. 
Prosił bym o opinie :) drożdże jakie chce użyć to bayanus (przepraszam za przekeecenie nazwy)





ok. 300 g zielonej herbaty z dodatkami jakichś owocow

- 7.5 kg cukru

- 1.5 kg rodzynek

- 0.5 kg żurawiny suszonej i 0.5 kg śliwek lub moreli

- 75 g kwasku cytrynowego

Dziękuję za odpowiedzi :)

Zibi

Po co ta moc 18%, to wino a nie nalewka. Taki procent alkoholu zabije Ci prawie cały smak. Reszta rokuje nieźle, ale herbaty chyba można dać trochę więcej.
Nie szkoda miejsca teraz na herbatę.

Zibi

Zależy ile ma balonów, to podobno bardzo dobre wino..Najlepsze owoce na wino będą najwcześniej za trzy miesiące..
Uczę się dopiero sztuki winiarskiej a ten przepis wydaje się ciekaw. Ryzowe wyszło bardzo dobre i chętnie spróbuję czegoś nowego :) czyli herbatę podciągnąć tak do 400 ? Nie chce żeby wyszło cierpię w smaku

Zibi

(05-05-2016, 19:34)Mircano napisał(a): [ -> ]Uczę się dopiero sztuki winiarskiej a ten przepis wydaje się ciekaw. Ryzowe wyszło bardzo dobre i chętnie spróbuję czegoś nowego :) czyli herbatę podciągnąć tak do 400 ? Nie chce żeby wyszło cierpię w smaku

Ja bym zostawił jak jest tylko daj słabsze drożdże bo te Ci zabija smak wina. Jakby co, po miesiącu można jeszcze dodać czy to wywaru z herbaty, czy żurawiny na poprawę smaku przy okazji zmniejszysz ilość wolnego miejsca w balonie.
A nie mógłbyś zrobić lekkiego wina kwiatowego z mniszka lekarskiego, tego surowca w tej chwili jest pod dostatkiem i jest to właśnie odpowiednia pora.
Dobrze jest robić wina z surowców aktualnie dostępnych.

Zibi

Jak ma w czym, niech zrobi obydwa.
Dziękuję za rady :)
Wino z 25 l wina z herbaty juz sobie głośno pracuje.
Jedyna zmiana jaka była to dorzuciłem zamiast mniej kwasku cytrynowego 50g tylko.
Balon z ryzowego dzisiaj będzie pusty myślę nad tym mniszkiem tylko dobre to ? Nie mam przekonania

Zibi

Ja do mojego z zielonej herbaty dodałem jeszcze z 15 dag pokrojonej, suszonej żurawiny.
U mnie jak i rodzynki tak i żurawina w raz z morelami zostały delikatnie zblendowane a po jakichś 14-20 dniach wszystko przeleje przez sito i powinno myślę wyłapać większość resztek owoców, ewentualnie jakaś gaza

Zibi

Zapach nastawu zapewne cudowny..
Ja do swojego dałem paczkę malin mrożonych. Zapowiada się dobrze, zobaczymy
Pytanie gdyż trochę źle obliczyłem objętość wody i na chwilę obecną mam 27-28 L a za jakieś 3 dni tzn. równo po 7 dniach od nastawu chcę dodać kolejne ostatnie 3 kg cukru tylko pytanie czy mogę odlać z 4 l winka i w nim wymieszać cukier a później dodać z powrotem do fermentora, czy koniecznie musze upychać jakoś w tym co mam ?
Pytanie drugie czy po 3 tygodniach mogę już wywalić z nastawu owoce ?
I 3 czy musze po burzliwej fermentacji na cicha wlewać w balon czy mogę ogarnąć już w fermentorze wszystko. ?
1. Odlej wina, wsyp cukier i delikatnie podgrzej. Po ostudzeniu wlej do fermentora.
2. Możesz wywalić
3. Możesz w fermentorze trzymać (jeśli ma stosowny atest). Ja jednak polecam balon szklany. Szczelniejszy i jakoś dla mnie bardziej higieniczny.
Możesz odlać część i wymieszać w tym cukier.
Prawdopodobnie owoce masz całe rozwalone. Będziesz potrzebował sit.
Fermentator nie jest chyba zbyt szczelny(wnioskuję po różnych wpisach na forum).
Fermentator mam idealnie szczelny bym powiedział :)
Okejka wiadomo że sitem musze oddzielić bo w innym wypadku niczym nie wyklaruje tego wina
Następnym raziem owoców nie miel. Utrudnia a czasami nawet uniemożliwia klarowanie.
OkejA. Zapamiętam u malinowynos go widziałem ze tez vlendowal jest możliwe ze po 4 dniach bayabusy zrobiły 4 kg cukru ? Fermentacja bardzo mocno zwolniła
A pożywkę dawałeś?
Prośba - czytaj co napisałeś, zawsze można poprawić, bayanusy to mocne drożdże odfermentowóją na maksa nawet ponad 18% i jeśli dodałes pożywk  to jest to możliwe, choć moim zdaniem trochę za szybko, ale niezbadane są ....  a także praca drozdzy :D .i
Okej w takim razie dołożę im jutro dalsze części obiadu ;> tak pożywka była jak najbardziej dodana :)
Okej no to czekamy :) pozostaje się raczy ryżowym które dzięki wam wyszło świetne

Kiper

też jestem Świeżakiem, jeśli chodzi o wina, ale to z herbatą interesująco brzmi.
Wino ma 14 Dni władowane 7.5 kg cukru dzisiaj chciałem wywalić owoce i spróbowałem winka.
Wino przeraźliwie gorzkie i smakowo wali spirytusem, nigdzie pleśni ani żadnych objaw złej fermentacji nie widziałem, i pytanie odfiltrować owoce i dodać jeszcze z 3-4 kg cukru ? Zależy mi na słodkim winku.
Czy może teraz cukier jest bez sensowny bo bayanusy i tak go przerobią ?
A mógł byś zmierzyć blg.
Stron: 1 2