09-05-2016, 17:57
Cześć,
korzystając z doświadczeń przy pierwszym winie, które mi nie wyszło za dobre z racji niewiedzy. Przy kolejnym nastawie postanowiłem się Was doradzić jako bardziej doświadczonych winiarzy.
3 maja nastawiłem wino, którego przepis znalazłem na YT: https://www.youtube.com/watch?v=U-Id4HzvvrI.
Niestety przy szykowaniu sprzętu potrzebnego do nastawu potłukłem cukromierz (już mam kolejny), przez co nie zmierzyłem blg startowego nastawu.
Ale może jak napiszę czego dodałem to będziecie w stanie doradzić ile cukru użyć, aby wino miało adekwatną moc do użytych materiałów.
Nastaw:
- 1kg rodzynek + 1 kg suszonej żurawiny zblendowane z 1,5l wody
- napar z zielonej herbaty (200g) w 4l wody
- syrop cukrowy: 2kg cukru + 4l wody
- ok. 200ml soku z cytryn
W połowie tygodnia zamierzam dodać kolejną partię cukru, dlatego ten wątek. Balon ma 15l. Będę wdzięczny za wszelkie rady i opinie, co do ilości cukru i mocy, która najlepiej pasuje do tego typu wina.
korzystając z doświadczeń przy pierwszym winie, które mi nie wyszło za dobre z racji niewiedzy. Przy kolejnym nastawie postanowiłem się Was doradzić jako bardziej doświadczonych winiarzy.
3 maja nastawiłem wino, którego przepis znalazłem na YT: https://www.youtube.com/watch?v=U-Id4HzvvrI.
Niestety przy szykowaniu sprzętu potrzebnego do nastawu potłukłem cukromierz (już mam kolejny), przez co nie zmierzyłem blg startowego nastawu.
Ale może jak napiszę czego dodałem to będziecie w stanie doradzić ile cukru użyć, aby wino miało adekwatną moc do użytych materiałów.
Nastaw:
- 1kg rodzynek + 1 kg suszonej żurawiny zblendowane z 1,5l wody
- napar z zielonej herbaty (200g) w 4l wody
- syrop cukrowy: 2kg cukru + 4l wody
- ok. 200ml soku z cytryn
W połowie tygodnia zamierzam dodać kolejną partię cukru, dlatego ten wątek. Balon ma 15l. Będę wdzięczny za wszelkie rady i opinie, co do ilości cukru i mocy, która najlepiej pasuje do tego typu wina.