Witam. Mam kilka kilogramów suszonej DR i chciałbym w wolny długi weekend zrobić nastaw. Problem w tym że skończyły mi się Tokay Biowinu, a do tej pory nie udało mi się ich kupić w żadnym sklepie. Zależy mi bardzo na tym szczepie drożdży gdyż jest chwalony jako idealnie pasujący do DR ze względu na miodowe aromaty. Jednakże mam już pracujący kilka miesięcy nastaw na tych Tokayach z jabłek oraz drugi ze świeżej DR. Czy mogę w jakiś sprytny sposób rozmnozyc i zrobić MD z tych nastawów pod suszona DR?0
Zrobisz bez trudu z osadów dennych, do których dodaj wodę i trochę cukru. Po 2 dniach będzie buzowalo jak najlepsza MD. Cały czas tak robię, cydr tez się udał.
Co do DR, to zrobiłem eksperyment, narwalem płatków z 20 kwiatów rugosy, poszarpałem na kawałki i dałem do niecałej półlitrowej butelki ubiegłorocznego wina z DR, (III nastaw)..Eksperyment trwa od 2 godzin i na razie pachnie imponująco.
O tych opadach też właśnie pomyślałem później patrząc na balon i widząc że całkiem niezła uzbierala się ich ilość. Oczywiście posmaki miodowe pozostaną bo to jest cechą tych drożdży mam nadzieję? Zapomniałem że podobnie odzyskuje drożdże gorzelniane z tym że pamiętam wskazówki braci gorzelniczej że po którymś razie drożdże (gęstwę) należało by przeplukac woda i zlac rzadkie gdyż może się tworzyć nadmiar aldehydu (chyba) octowego?? Tym sposobem to właściwie nie ma sensu kupować drożdży skoro można je wiecznie odzyskiwac
Tak, a w lodowce taki osad może poleżeć trochę czasu.
Oczywiście można tak zrobić.
Jednak drożdże po jakimś czasie mogą zmutować. Koszt zakupu drożdży jest niewielki więc jednak warto zainwestować w zakup i mieć pewność , że to te drożdże o które nam chodzi.