Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z białego winogrona.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Siema ;;) Pierwszy raz robię wino tak że proszę o wyrozumiałość.

Wino garuje już około 4 miesięcy, jest zrobione z około 15kg winogrona białego, w butli 60litrowej. Dodałem do niego zwykłe drożdże kuchenne około 150g :)
Moje pytanie brzmi: czy ono jest spleśniałe? Garowało przez jakieś 3miesiące, po czym pojawił się na nim biały osad ( i tak jest już około miesiąca, osad nie zwiększa rozmiarów)

====Sprostowanie?
Wino jest zrobione z winogrona białego rosnącego obok mojego domu ::) garuje od około września... czy jak jest dojrzałe winogrono. Zimą mogło mieć ciut za zimną temperature, około 12stopni.

zdjęcia? =
1.[Obrazek: ng7ry9.jpg]
2. [Obrazek: 555f8l.jpg]
3. [Obrazek: dzz49s.jpg]

Zibi

Kto Ci doradził dać te drożdże?
Podać coś więcej jak zrobiłeś to wino..U mnie fotki się nie wyświetlają.
(27-05-2016, 19:53)Zibi napisał(a): [ -> ]Kto Ci doradził dać te drożdże?

I jeszcze pewnie fermentowało przez 4 miesiące w miazdze. :D

Zibi

(27-05-2016, 20:52)vanKlomp napisał(a): [ -> ]
(27-05-2016, 19:53)Zibi napisał(a): [ -> ]Kto Ci doradził dać te drożdże?

I jeszcze pewnie fermentowało przez 4 miesiące w miazdze. :D

Kto wie? Jakby wycisnął sok to na dzikusach by mu wyszło jakie takie..Ciekawe co to za odmiana? Jak fermentuje w miazdze to może mieć sporo goryczki.
4miesiące temu był luty więc pewnie odmiana marketowa: P maceracja cztero miesięczna to bez patrzenia na fotki w ciemno można stwierdzić że to pleśń. Chociaż patrząc na zdjęcie to wygląda na zaschniętą pianę.
- białe Fermentujemy sam sok z wcześniejsza sedymentacją soku,
- fermentacja przeprowadzamy do momentu zejścia blg do 0(nie trwa to dłużej niż 2tyg.)
- po fermentacji pod korek i klarowanie i zlewanie co jakiś czas,

Zibi

W dodatku wino zajmowało pewnie 1/3 balonu, albo mniej..Warunki dla pleśni idealne.
Trzeba poczekać na lepsze zdjęcia.
(28-05-2016, 08:58)drajla napisał(a): [ -> ]Trzeba poczekać na lepsze zdjęcia.

To jakieś gorsze już są? Mnie się nic nie wyświetla.
To była przenośnia. Też mi się nic nie otwiera.