Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z jabłek i korki :)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
 Witam.
Prosił bym o dwie porady bardziej rozeznanych winiarzy ode mnie.
Podczas pobytu na wsi otrzymałem od teściów 5-6 kg jabłek średniej jakości bardziej jabłka kwaskowate, niektóre bardzo słodkie.
Z racji tego że nikt tych jabłek w domu nie chce jeść decyzja padła na przerobienie ich na winko jabłkowe o mocy 13-14%.
Plan jest taki.

5kg jabłek leci przez blender ( nie mam maszynki do soku etc).
Cały sok z miąższem leci do 5 litrowego balonu myślę że będzie go około 3,5 l
Dopełniam do 4,5 l Woda z cukrem, cukru około 1,5 kg zależy od blg w soku z jabłek.
Do tego drożdże Tokay lub Bayanusy.
I po 2 tygodniach wywalam miąższ zostawiam sam sok do dalszej fermentacji i dosładzam około 1kg cukru.
To tyle co do winka.
Pytanie 2.
Jakie korki zamówić do tych butelek.
http://eurowin.pl/pl/p/Karton-66-szt-but...-CET-F2/76
Jabłek nie fermentuje się w miazdze. Tylko sam sok. i zmień ten czarny kolor.
Jabłka fermentuje się tylko na soku, proponuje dokupić sok, jeszcze na pewno można go kupić w marketach.
2,5 kg. cukru na 4,5 litrów wina ????

Chyba duuuuużo za dużo ...

Pozdrawiam
MILBAS