Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino bananowe poprawa smaku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Niestety jestem bardzo rozczarowany smakiem mojego wina z bananów, które w smaku ma posmak gorzkawy i poprostu nieciekawy. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak ten smak poprawić, żeby wino nadawało się do picia? Szkoda mi wyrzucać bo wino pod względem technicznym jest idealnie wyklarowane, jednak smak daleki od oczekiwań
Każda próba poprawienia tego wina wiąże się z utrata klarowności i ponownym oczekiwaniem. Możesz dodać owoce lub sok a możesz dodać przyprawy lub miód.
Podobno truskawki (obecnie sezon) dobrze komponują się z bananem.
Poza tym nic konkretnego nie napisałeś o swoim winie.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4001

Zibi

Może smak się z czasem ułoży, wino z głogu też na początku chciałem wylać, a po pół roku żałuję że taki mało nastawiłem..
(03-06-2016, 08:57)dakos napisał(a): [ -> ]Niestety jestem bardzo rozczarowany smakiem mojego wina z bananów, które w smaku ma posmak gorzkawy i poprostu nieciekawy. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak ten smak poprawić, żeby wino nadawało się do picia? Szkoda mi wyrzucać bo wino pod względem technicznym jest idealnie wyklarowane, jednak smak daleki od oczekiwań

Poczyniłem wino bananowe w zeszłym roku w ilości 10 L i nie zdążyło przeleżeć miesiąca od butelkowania. Smak banana, aromat może mniej i takie półsłodkie. Pycha.

Gdzieś popełniłeś błąd.
Bardzo mozliwe, wino jest dosc mocne, nie wiem co ale cos poszlo nie tak. Moze niepotrzebnie dodawalrm suszonych owocow, bo dodalem troche sliwki i moreli.
Ja zrobiłe z samych owoców i bez skórki i dodatkowo jeszcze bawiłem się w wyciąganie tych białych długich nie wiem jak je nazwać. Nauczka po pomarańczy którą wrzuciłem nie obierając z białych tych czegoś i wino pachnie APTEKĄ i śmierdzi DENTYSTĄ !
Ja gotowałem banany razem ze skórką, taki przepis gdzieś tu znalazłem na forum. Poczekam może faktycznie jeszcze się troche uleży bo ma dopiero 7 miesięcy, ale na coś super nie licze

A jakbym do wina dolał syrop np wiśniowy z Łowicza? Co dalej by się z tym winem działo?
(03-06-2016, 08:57)dakos napisał(a): [ -> ]Niestety jestem bardzo rozczarowany smakiem mojego wina z bananów, które w smaku ma posmak gorzkawy i poprostu nieciekawy. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak ten smak poprawić, żeby wino nadawało się do picia? Szkoda mi wyrzucać bo wino pod względem technicznym jest idealnie wyklarowane, jednak smak daleki od oczekiwań

Bo trochę za dużo tego dałeś dlatego jest gorzkie.
(03-06-2016, 12:42)TEQUILA napisał(a): [ -> ]

A ile wg Ciebie powinno się tego dodać by było ok?

Zibi

Chmielu dodał? :tancze:

Goryczka może się zgubi jak w winach z owocu głogu.
Bananowe zawsze jest jednym z lepszych moich win. Też robię ze skórami i nie ma żadnej goryczki.
Nie wiem nic o proporcjach Twojego wina, ale wiem, że to białe w bananach to jednak nie to samo, co albedo (czyli to białe) w owocach cytrusowych. Goryczka w bananowym jest dla mnie zagadką.
Zostawiłabym je w spokoju. Jeśli nie ułoży się po kilku miesiącach, po prostu przerób je na wermut. Goryczka w wermucie jest nawet wskazana.
Wino z bananów co najmniej 2 lata w balonie musi poleżeć.
Potem smak się poprawia. To też jedno z moich ulubionych.
Żeby zwiększyć kwasy ostatnio zrobiłem z czerwoną i czarną porzeczką.
(09-06-2016, 11:55)olindaa87 napisał(a): [ -> ]

A ile wg Ciebie powinno się tego dodać by było ok?

Najwyżej 17% tego ile dodał.