Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino truskawkowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
Witam. Na dniach zamierzam nastawić wino truskawkowe. Jestem początkującym w winiarstwie, mam za sobą wino z winogron tylko jesienią. Jednak wciąglo mnie to dość i już jedzie wiaderko fermntacyjne do mnie i będzie można nastawić truskawki:)
Wiem, że powinienem mieć cukromierz wzory i takie tam. Jednak mniej więcej zamierzam nastawić wino z takich proporcji, podpatrzonych wcześniej oczywiście u dość znanego youtubera:
Na wino ok 20litrów:
-16kg truskawek
-30g kwasku cytrynowego
-7l wody
-6kg cukru

Do moszczu dodam najpierw ok 5l wody z 3kg cukru, a po ok 2tyg resztę. Po miesiącu pozbędę się truskawek z nastawu. Drożdże mam jakieś uniwerslane: STARTOWY ZESTAW WINIARSKI FIRMY TERDENS (castorama)

I tutaj pytanie do was, którzy mają za sobą takie wina, czy z tych proporcji wyjdzie dość słodkie wino, niezbyt mocne, tak ok 15%?

Czy wiaderko fermentacyjne może stać w kuchni? Nie ma znaczenia wyższa temperatura?
Wolę być ostrożny i zapytać tu i tam, bo najtańsze wino to to nie będzie, dlatego szkoda żeby miało wyjść niezbyt smaczne...

Z góry wielkie dzięki, każda porada jest cenna :)
Proponuje tu po czytaj.
Te przepisy są naprawdę godne polecenia bo sprawdzone.
(06-06-2016, 13:38)adamusss89 napisał(a): [ -> ]Witam. Na dniach zamierzam nastawić wino truskawkowe. Jestem początkującym w winiarstwie, mam za sobą wino z winogron tylko jesienią. Jednak wciąglo mnie to dość i już jedzie wiaderko fermntacyjne do mnie i będzie można nastawić truskawki:)
Wiem, że powinienem mieć cukromierz wzory i takie tam. Jednak mniej więcej zamierzam nastawić wino z takich proporcji, podpatrzonych wcześniej oczywiście u dość znanego youtubera:
Na wino ok 20litrów:
-16kg truskawek
-30g kwasku cytrynowego
-7l wody
-6kg cukru

Do moszczu dodam najpierw ok 5l wody z 3kg cukru, a po ok 2tyg resztę. Po miesiącu pozbędę się truskawek z nastawu. Drożdże mam jakieś uniwerslane: STARTOWY ZESTAW WINIARSKI FIRMY TERDENS (castorama)

I tutaj pytanie do was, którzy mają za sobą takie wina, czy z tych proporcji wyjdzie dość słodkie wino, niezbyt mocne, tak ok 15%?

Czy wiaderko fermentacyjne może stać w kuchni? Nie ma znaczenia wyższa temperatura?
Wolę być ostrożny i zapytać tu i tam, bo najtańsze wino to to nie będzie, dlatego szkoda żeby miało wyjść niezbyt smaczne...

Z góry wielkie dzięki, każda porada jest cenna :)

MALINOWY NOS :)  ??
Dokładnie:D Malinowy Nos:D Tylko zastanawiam się czy to 6kg nie będzie za dużo, może i będzie słodsze, ale żeby nie było mocniejsze...
Ja tam sie nie znam jak inni. 
Nie stosuje matematyki przy wyliczeniach:) 
1 kg na 5 litrow 
A potem dosladzam pod siebie.
Bo wino robie dla SIEBIE
(06-06-2016, 13:38)adamusss89 napisał(a): [ -> ]Po miesiącu pozbędę się truskawek z nastawu.



Truskawki mają sporo ,,pestek,, miesiąc może być zbyt długo.
Czytałem kiedyś na tym forum bodajże, żeby max 3 - 4 dni trzymać truskawki w pojemniku fermentacyjnym bo po tych dniach goryczka z truskawek się wydostaje.

Zibi

A jakby tak obrać owoce z pestek? Tak pytam, bo wina z truskawek jeszcze nie robiłem. Odkrojenie szpiczastego dołu ogranicza ilość pestek lekko o 2/3.
(07-06-2016, 11:23)Zibi napisał(a): [ -> ]A jakby tak obrać owoce z pestek? Tak pytam, bo wina z truskawek jeszcze nie robiłem. Odkrojenie szpiczastego dołu ogranicza ilość pestek lekko o 2/3.

Sorry Zibi za śmiałość ale czy Ty kiedyś widziałeś truskawke :P  ??

[Obrazek: 500_500_productGfx_53d262bac69a0b8e4f1c9e0f335110ce.jpg] 

Te wszystkie małe pesteczki chcesz wyjmować ??  :glupek:

Pod lupą i pęsetą chyba  :fajka:

Zibi

(07-06-2016, 11:29)Seeward napisał(a): [ -> ]
(07-06-2016, 11:23)Zibi napisał(a): [ -> ]A jakby tak obrać owoce z pestek? Tak pytam, bo wina z truskawek jeszcze nie robiłem. Odkrojenie szpiczastego dołu ogranicza ilość pestek lekko o 2/3.

Sorry Zibi za śmiałość ale czy Ty kiedyś widziałeś truskawke :P  ??

[Obrazek: 500_500_productGfx_53d262bac69a0b8e4f1c9e0f335110ce.jpg] 

Te wszystkie małe pesteczki chcesz wyjmować ??  :glupek:

Pod lupą i pęsetą chyba  :fajka:
Widziałem tez takie o nieco innym kształcie, mające więcej nasion na końcu owocu. Nie chce ich wyjmować, tylko je okroić jak ziemniaka. "Obierkę" się zje a reszta na wino.
(07-06-2016, 12:00)Zibi napisał(a): [ -> ]Nie chce ich wyjmować, tylko je okroić jak ziemniaka. "Obierkę" się zje a reszta na wino.


Pozostaje jeszcze ten głąb
[Obrazek: 5924e8ba304f8964med.jpg]

Będziesz go wycinał ?
POMOCY, POTRZEBUJE PILNEJ ODPOWIEDZI...
Mianowicie mam drożdże do win typu cherry, burgung.
Teraz doczytalem dokladniej, myślalem, ze biore uniwersalne.
Moge takich drozdzy użyc do wina truskakowego?
Własnie chcialem nastawiac, ale mam jeszcze watpliwosci co do tych drozdzy tylko...
(08-06-2016, 09:17)adamusss89 napisał(a): [ -> ]POMOCY, POTRZEBUJE PILNEJ ODPOWIEDZI...
Mianowicie mam drożdże do win typu cherry, burgung.
Teraz doczytalem dokladniej, myślalem, ze biore uniwersalne.
Moge takich drozdzy użyc do wina truskakowego?
Własnie chcialem nastawiac, ale mam jeszcze watpliwosci co do tych drozdzy tylko...

Przede wszystkim określ jaką chcesz moc wina. Na każdym opakowaniu masz podana tolerancję drożdży na alkohol.
Wspomniane przez Ciebie w pierwszym poście 15% to juz wino dość mocne, a nie kazdy owoc nadaje się do uzyskania takiego woltażu.
Przepisy Malinowego Nosa to przepisy uproszczone - często nie uwzględniają cukru zawartego w owocach, ani nie zawierają wskazówek dot drożdży.
Celując w nastaw 20 litrowy o ok 14% z podanych proporcji uzyskasz wino słodkie, każdy następny % będzie oczywiście obniżał poziom słodyczy.
Do tego wina nie stosowałbym jednak drożdży o tolerancji większej niż 14%.
OK, to nie właściwie zrozumiałem Twoją wypowiedź ( dotyczy usuniętych postów o DR - mod). 
Też robię truskawki+woda..... , fermentacja 4-5 dni, potem pulpa do osobnego fermentatora i na destylat, a wino do dalszej fermentacji.
Destylat nie, bo to nielegalne.
Na drożdżach Terdens nie ma podanych informacji o tolerancji na alkohol. Chyba nie jest też podane czy to zwykłe drożdże czy atomowe bayanusy.
(08-06-2016, 13:51)grzechu napisał(a): [ -> ]Destylat nie, bo to nielegalne.
Na drożdżach Terdens nie ma podanych informacji o tolerancji na alkohol. Chyba nie jest też podane czy to zwykłe drożdże czy atomowe bayanusy.

Ja już się wyleczyłem z drożdży z Terdensa - kupowane w Castoramie w zestawie z pożywką i klarwinem. Na 10 paczek drożdży aż 4 paczki albo 6 ?? nie pamiętam - zero reakcji w kubeczku z wodą.
(08-06-2016, 13:46)Jarek_Lodz napisał(a): [ -> ]OK, to nie właściwie zrozumiałem Twoją wypowiedź. Też robię truskawki+woda..... , fermentacja 4-5 dni, potem pulpa do osobnego fermentatora i na destylat, a wino do dalszej fermentacji.

Mam nadzieje ze nie robisz tego na drożdżach gorzelnianych :D

A tutaj poczytaj sobie o proporcjach wina truskawkowego.
Widziałem w pierwszym poście, że pisałeś o drożdżach terdensa. Kup sobie aktywne browinu. Tylko nie przez ich stronę, tylko na alledrogo. Wyjdzie taniej.
(08-06-2016, 13:58)grzechu napisał(a): [ -> ]Widziałem w pierwszym poście, że pisałeś o drożdżach terdensa. Kup sobie aktywne browinu. Tylko nie przez ich stronę, tylko na alledrogo. Wyjdzie taniej.

Kupuje co jakiś czas w Leroy bo tam są z Biowinu - Fermvin - zwykle po kilka paczek biore.
Ja nie mam żadnych problemów z biowinem (zawsze ruszają), ale mam do nich b. blisko.
J_L, nie wszyscy mają tak dobrze. Do płynnych mam 10 km. Inne drożdże to w Bricomarché.
Ja tam nie narzekam, jeśli chodzi o drożdże ani na Biowin, ani na Euro-Win, ani na JanLubera wszystkie drożdże pozyskane z tych sklepów startowały prawidłowo.:niewiem:
Też nie narzekam na drożdże z Browinu. Ruszają i pracują. Tylko kupuję tam gdzie jest taniej.
(08-06-2016, 13:56)lech.kuba napisał(a): [ -> ]A tutaj po czytaj sobie o proporcjach wina truskawkowego.

Sprawdzałeś dokąd prowadzi ten link ? :)
No to pozostaje tylko wysyłkowo, żeby koszty się lepiej rozłożyły to wziąć piro, drożdże, pożywkę i co tam jeszcze to nawet nie będzie Ci się opłacało jechać 10km do sklepu bo za drogi transport będzie w porównaniu do Poczty Polskiej.
Stron: 1 2 3 4