Witam,
Na stronie
www.krwim.pl znalazłem polskie normy na wina i miody.
Czy ktos z Was czytał te te dokumenty?
Ciekawi mnie co jest tam napisane.
Ostatnio sciągnąłem rozporządzenie MRiRW z dnia 4 lutego 2003 r. w sprawie między innymi wymagań organoleptycznych winek i miodków.
I teraz własciwe pytanie:
Czy normy zawierają więcej informacji i czy warto je znac?
Pozdrawiam
Mario
a mi strona się nie otwiera
Szkoda, że ze 102 osób nikt nie czytał tych norm
Pozdrawiam
Nie czytał bo nie wszystkich to interesuje. Mnie osobiscie nie interesuje, bo przy wyrobie wina domowego na nic mi się nie przyda. A w momencie zakupu i tak nie jestem w stanie zrobic analizy czy dany produkt trzyma się norm. Tak więc dla mnie to strata czasu, ktorego i tak mam za mało
Niech się przejmują normami producenci, którzy sprzedają swoje wyroby w sklepach.
To mniej więcej tak samo jakbys chciał zainteresowac społeczeństwo normami wędlin, serów, czy czekolady. Wszak każdy spożywa, niektórzy robią, ale nikogo to nie interesuje
tiaaak , normy sa malo interesujaco lektura ;-))
zwlaszcza jesli ich obowiazywanie jest "niekonieczne'
..... bywaja uzyteczne, szczegolnie jesli ktos ma klopoty z zasypianiem.
A wlasciwie Mario to co chciales w nich znalezc ?
Witam,
niechciałem nikogo urazic tym pytaniem.
Zapytałem o normy, ponieważ kiedys JM wspominał o normach na miód i tak sobie pomyslałem, że może ktos tak z "czystej" ciekawosci je przeczytał.
Kłopotów z zasypianiem nie mam
Pozdrawiam
to o zasypianiu to sobie bylo powiedziane, w przestrzen netowa...
Mario, jesli Cie to ciekawi to w normach okreslone sa roznorakie parametry jakie powinny spelniac wina i miody, ktrore wprowadza sie do obrotu handlowego. Poniewaz sa to akty prawne juz nieobowiazujace wiec mam gdzies schowane bardzo gleboko, sama nie wiem gdzie.
Oprocz parametrow jakosciowych w normach znajduje sie metodyka wykonywania oznaczen np. zawartosci alkoholu, kwasowosci itd. Albo jak sie pobiera proby do badan fizyko-chemicznych.
Przy domowym wyrobie nie ma co ogladac sie na normy, tym niemniej moga czesem przyniesc jakas wskazowke np. jesli w normie poziom SO2 okreslonydo 200mg/l to mozna wywnioskowac ze nie nalezy sypac pirosiarczynu do 10 litrow wina wiecej niz 3,8g.
Niestety jezyk jakim sa napisane normy moze zniechecic nawet zagorzalych zapalencow.
pozdrowienia i milego studiowania
Bardzo Pani dziękuje za odpowiedź
Serdecznie pozdrawiam
Mario