Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pomiar kwasowości wina
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
chciałbym zapytać czy pomiar kwasowości wina można wykonywać za pomocą pasków za którymi przemawia cena, czy za pomocą kwasomierza?

Jeśli wino jest zbyt kwaśne lepiej zastosować wodę aby je rozcieńczyć, czy można zastosować węglan wapnia?
(12-06-2016, 11:18)drakoo320 napisał(a): [ -> ]Jeśli wino jest zbyt kwaśne lepiej zastosować wodę aby je rozcieńczyć, czy można zastosować węglan wapnia?

Nie rozcieńczaj, zrobisz sikacza. Spróbuj węglanu wapnia lub metodą soli podwójnych http://www.winogrona.org/forum/wytwarzan...10076.html
Możesz też skupażować z winem niekwaśnym.
Węglan wapnia może być, ale lepszy jest wodorowęglan potasu KHCO3. Bardziej przyjazny dla żołądka.

Pozdrawiam Janusz.
(12-06-2016, 11:56)JanuszJ49 napisał(a): [ -> ]Bardziej przyjazny dla żołądka.

Co przez to rozumiesz? węglan potasu jest niezdrowy / szkodliwy?
Sprawdzanie PH wina paskami wystarczy?
Nie wystarczy. Ph to nie to samo co kwasowość. Kup zestaw do pomiaru kwasowości. I popatrz tutaj
Tak jak napisał vanKlomp użyj węglanu wapnia.
Odkwaszanie węglanem też nie jest bezgraniczne. Możesz "stracić" 1 g/l w ostateczności 2 ale więcej nie polecam. Wino zacznie robić się słone :)