Jak myślicie jak by to wyglądało :
*chaber bławatek płatki 8l
*15l + 2,4l = 17,5l wody
*3kg + 2,0kg = 5,0kg cukru
*sok z 7 cytryn
*0,8 kg rodzynek
*napar z 20g czarnej herbaty
*Opakowanie drożdży
* pożywka 10g
*Pektopol 3 ml
*kwasek cytrynowy 15 gram
płatki kwiatów do wiadra z pektopolem 15l wody, 3kg cukru, drożdże, pożywka. Po tygodniu zlewam sam płyn do balonu i dodaje rodzynki, cytryny, napar z herbaty, kwasek cytrynowy. i teraz pytania :
1. czy takie proporcje by mogły być ? chciałbym wino ok 11%
2. czy mogła by być taka kolejność dodawania składników czy coś zmienić ?
3. czy dodanie do przepisu 2kg ryżu coś by zmieniło ?
Czy to jeszcze będzie wino z bławatka? Podejrzewam, że dodatki zmienią smak.
(16-06-2016, 20:55)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Czy to jeszcze będzie wino z bławatka? Podejrzewam, że dodatki zmienią smak.
Oryginalnie w tym przepisie było 1,5 kg rodzynek. Rodzynki jeszcze zmniejszyć i herbaty też mniej ? rozumiem, że z ryżu całkowicie zrezygnować ?
8 litrów płatków bławatka? Gdzie można tyle zebrać? Wczoraj rwałem kwiaty lipy i nie jest lekko..
(17-06-2016, 04:16)Zibi napisał(a): [ -> ]8 litrów płatków bławatka? Gdzie można tyle zebrać? Wczoraj rwałem kwiaty lipy i nie jest lekko..
W Chojnicach na pomorzu
![[Obrazek: 608_20160616_152620_resized22_tn.jpg]](http://zapisz.net/images/608_20160616_152620_resized22_tn.jpg)
Jak to wszystko przelecisz to może się tyle uzbiera, a może tylko 5 kg.
Pamiętam kilkadziesiąt lat temu jak byłem małolatem robiłem wino z bławatka. Ale było to wino TYLKO z bławatka. Miało kolor i aromat. Tu nie wiadomo czy będzie to bławatek czy herbata, czy ryż.
(17-06-2016, 10:45)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Pamiętam kilkadziesiąt lat temu jak byłem małolatem robiłem wino z bławatka. Ale było to wino TYLKO z bławatka. Miało kolor i aromat. Tu nie wiadomo czy będzie to bławatek czy herbata, czy ryż.
To będzie wino z dodatkiem bławatka.
To w takim razie trzeba zmienić tytuł.
Wystarczy dopisać wyraz "prawie".
(17-06-2016, 12:02)Zibi napisał(a): [ -> ]Wystarczy dopisać wyraz "prawie".
Prawie czyni wielką różnicę.
No bo różnica jest wielka, wino z samego chabra albo taki mix..Ja do wina z kwiatów bzu czarnego dodałem tylko sok z połówki cytryny, aby wino określać jako wino kwiatowe z cz.b. Mógłbym też dać rodzynek i na pewno nie byłoby gorsze, ale wtedy musiałbym je nazwać adekwatnie do tego z czego jest zrobione. Zabieram się za wino z kwiatów lipy, 1.5 litra kwiatów które wczoraj zerwałem zalałem ciepłą wodą, dziś albo jutro znowu coś dorwę i planuje nastaw w baniaczku 5 litrowym. Dodam może szczyptę kwasku..Mógłbym dodać rodzynki ale zmienia mi smak..Ma być lipowe to będzie, być może dodam trochę miodu z lipy, bo taki posiadam.
Ciekawi mnie efekt końcowy. Jak oberwałeś wszystkie kwiatki to za rok ich tam tyle nie będzie.
(18-06-2016, 19:14)Zibi napisał(a): [ -> ]Ciekawi mnie efekt końcowy. Jak oberwałeś wszystkie kwiatki to za rok ich tam tyle nie będzie.
Do przyszłego roku zaopatrzę się w jakiś balon 10l i zrobię tylko bławatkowe

niema obawy w okolicy wypatrzyłem jeszcze kilka łąk z Bławatkami

Za dużo cukru. Chcesz poczuć delikatne kwiatowe wino czy mają Cię wstrząsnąć procenty ?
(18-06-2016, 20:54)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Za dużo cukru. Chcesz poczuć delikatne kwiatowe wino czy mają Cię wstrząsnąć procenty ?
To w drugiej dawce cukru ile dać ? nic niema mnie wstrząsać

Policz używając wzoru:
Ilość nastawy w literach × % jaki chcemy uzyskać × 17 stała = ilość cukru w gramach (całkowita).
(19-06-2016, 08:46)lech.kuba napisał(a): [ -> ]Policz używając wzoru:
Ilość nastawy w literach × % jaki chcemy uzyskać × 17 stała = ilość cukru w gramach (całkowita).
A tyle razy widziałem ten wzór

tylko mi się kojarzyło coś o dodawaniu/odejmowaniu cukru w np. rodzynkach, kwiatach itp. A jeżeli jest to takie proste to super. Zaznaczam, że różnica jednego % w tą czy w tamtą nie robi mi różnicy

dzięki
Kwiaty odcedzone, rodzynki i pomarańcze dodane. Teraz do wiadra fermentacyjnego. Cukru na razie nie dodaje bo blg jest 7 przed dodaniem pomarańczy i rodzynek.
Czy dobrze kombinuje ?
Czy dobrze pokaże efekt końcowy.
(18-06-2016, 20:54)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Za dużo cukru. Chcesz poczuć delikatne kwiatowe wino czy mają Cię wstrząsnąć procenty ?
Cukru będzie 5950, dodam 2l wody więcej przy następnej porcji cukru. Chcę otrzmać 25l wina 14%.
(20-06-2016, 11:01)sylwestryn napisał(a): [ -> ] (18-06-2016, 20:54)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Za dużo cukru. Chcesz poczuć delikatne kwiatowe wino czy mają Cię wstrząsnąć procenty ?
Cukru będzie 5950, dodam 2l wody więcej przy następnej porcji cukru. Chcę otrzmać 25l wina 14%.
Skoro to że chcesz otrzymać 25 litrów wina jest najważniejsze .........................
Ja bym wolał 20 ale przyzwoitego niż 25 rozwodnionego z za dużym %
(20-06-2016, 11:46)TEQUILA napisał(a): [ -> ] (20-06-2016, 11:01)sylwestryn napisał(a): [ -> ] (18-06-2016, 20:54)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Za dużo cukru. Chcesz poczuć delikatne kwiatowe wino czy mają Cię wstrząsnąć procenty ?
Cukru będzie 5950, dodam 2l wody więcej przy następnej porcji cukru. Chcę otrzmać 25l wina 14%.
Skoro to że chcesz otrzymać 25 litrów wina jest najważniejsze .........................
Ja bym wolał 20 ale przyzwoitego niż 25 rozwodnionego z za dużym %
Zabiłeś mi teraz ćwieka, ja chcę wino przyzwoite tylko nie mam już butli 20l, zostały mi 2 x 25l. Dobrze idę w przyzwoitość

dodam tylko 1080 cukru dla 20l wina 12% ( będę najwyżej gazował CO2 ). Czy to będzie bliżej przyzwoitości ?