Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino prawie ;) z Chabru/ Bławatka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Jak myślicie jak by to wyglądało :

*chaber bławatek płatki 8l
*
15l + 2,4l = 17,5l wody

*3kg + 2,0kg = 5,0kg cukru
*sok z 7 cytryn
*0,8 kg rodzynek
*napar z 20g czarnej herbaty 
*Opakowanie drożdży
* pożywka 10g
*Pektopol 3 ml

*kwasek cytrynowy 15 gram

płatki kwiatów do wiadra z pektopolem 15l wody, 3kg cukru, drożdże, pożywka. Po tygodniu zlewam sam płyn do balonu i dodaje rodzynki, cytryny, napar z herbaty, kwasek cytrynowy. i teraz pytania :
1. czy takie proporcje by mogły być ? chciałbym wino ok 11%
2. czy mogła by być taka kolejność dodawania składników czy coś zmienić ?
3. czy dodanie do przepisu 2kg ryżu coś by zmieniło ?

Czy to jeszcze będzie wino z bławatka? Podejrzewam, że dodatki zmienią smak.
(16-06-2016, 20:55)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Czy to jeszcze będzie wino z bławatka? Podejrzewam, że dodatki zmienią smak.

Oryginalnie w tym przepisie było 1,5 kg rodzynek. Rodzynki jeszcze zmniejszyć i herbaty też mniej ? rozumiem, że z ryżu całkowicie zrezygnować ?

Zibi

8 litrów płatków bławatka? Gdzie można tyle zebrać? Wczoraj rwałem kwiaty lipy i nie jest lekko..
(17-06-2016, 04:16)Zibi napisał(a): [ -> ]8 litrów płatków bławatka? Gdzie można tyle zebrać? Wczoraj rwałem kwiaty lipy i nie jest lekko..

W Chojnicach na pomorzu ;)
[Obrazek: 608_20160616_152620_resized22_tn.jpg]

Zibi

Jak to wszystko przelecisz to może się tyle uzbiera, a może tylko 5 kg.
Pamiętam kilkadziesiąt lat temu jak byłem małolatem robiłem wino z bławatka. Ale było to wino TYLKO z bławatka. Miało kolor i aromat. Tu nie wiadomo czy będzie to bławatek czy herbata, czy ryż.

Zibi

(17-06-2016, 10:45)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Pamiętam kilkadziesiąt lat temu jak byłem małolatem robiłem wino z bławatka. Ale było to wino TYLKO z bławatka. Miało kolor i aromat. Tu nie wiadomo czy będzie to bławatek czy herbata, czy ryż.

To będzie wino z dodatkiem bławatka.
To w takim razie trzeba zmienić tytuł.

Zibi

Wystarczy dopisać wyraz "prawie".
(17-06-2016, 12:02)Zibi napisał(a): [ -> ]Wystarczy dopisać wyraz "prawie".

Prawie czyni wielką różnicę.

Zibi

No bo różnica jest wielka, wino z samego chabra albo taki mix..Ja do wina z kwiatów bzu czarnego dodałem tylko sok z połówki cytryny, aby wino określać jako wino kwiatowe z cz.b. Mógłbym też dać rodzynek i na pewno nie byłoby gorsze, ale wtedy musiałbym je nazwać adekwatnie do tego z czego jest zrobione. Zabieram się za wino z kwiatów lipy, 1.5 litra kwiatów które wczoraj zerwałem zalałem ciepłą wodą, dziś albo jutro znowu coś dorwę i planuje nastaw w baniaczku 5 litrowym. Dodam może szczyptę kwasku..Mógłbym dodać rodzynki ale zmienia mi smak..Ma być lipowe to będzie, być może dodam trochę miodu z lipy, bo taki posiadam.
Więc wygląda to tak:

WINO Z KWIATÓW CHABRU I NIE TYLKO - taki stworzyłem sobie przepis 

*chaber bławatek świeże płatki 5,5l ( nie dozbierałem do 8l przez padające deszcze )
*chaber bławatek susz 25g całe kwiaty ( około 7 zł w sklepie zielarskim ale są to kwiaty w całości )
*
16l + 3l = 19l wody

*3kg + 3kg = 6kg cukru
*sok z 5 pomarańczy ( 1 kg ) ( ale pokroje chyba w plastry )
*0,8 kg rodzynek ( rozdrobnione nożem na desce )
*Opakowanie drożdży
* pożywka 10g
*Pektopol 3 ml 

*kwasek cytrynowy 20 gram

Do balonu bez korka na 3 dni poszło ( balon okrywam ręcznikiem a na wylot położyłem gazę ) :

*chaber bławatek świeże płatki 5,5l
*chaber bławatek susz 25g całe kwiaty
*16l wody
*3kg cukru
*Opakowanie drożdży aktywnych z Browinu Fermiwin do win białych i czerwonych
* pożywka 10g z Browinu No. 401000
*Pektopol 3 ml ( wlało mi się trochę więcej ale mam nadzieję,że to nie zaszkodzi - 18l płynu )

*kwasek cytrynowy 20 gram

Zdjęcia :

Wlane drożdże
[Obrazek: 643_20160617_173309_resized22_1_.jpg]

Kolor po jednym dniu bardzo ciekawy
[Obrazek: 410_20160617_173309_resized22_3_.jpg]

Wszystko pięknie pracuje :) zapach chabrów i herbaty bardzo fajny i kolor też ( zdjęcie w pełni go nie oddaje ). Za dwa dni dodam resztę składników kiedy przeleję nastaw do wiadra fermentacyjnego a resztę cukru dodam jak blg spadnie do około 0. Taki mam plan ;) tylko czy dobry ?

Ps. co do zbierania płatków kwiatów miałem z sobą taboret i wiadro, zajęło mi to 4 godziny ( 5,5l ). Fajnie wyglądałem, gość z taboretem po środku łąki ;)
[Obrazek: 772_20160616_152336_resized7.jpg]

Zibi

Ciekawi mnie efekt końcowy. Jak oberwałeś wszystkie kwiatki to za rok ich tam tyle nie będzie.
(18-06-2016, 19:14)Zibi napisał(a): [ -> ]Ciekawi mnie efekt końcowy. Jak oberwałeś wszystkie kwiatki to za rok ich tam tyle nie będzie.

Do przyszłego roku zaopatrzę się w jakiś balon 10l i zrobię tylko bławatkowe :) niema obawy w okolicy wypatrzyłem jeszcze kilka łąk z Bławatkami :)
Za dużo cukru. Chcesz poczuć delikatne kwiatowe wino czy mają Cię wstrząsnąć procenty ?
(18-06-2016, 20:54)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Za dużo cukru. Chcesz poczuć delikatne kwiatowe wino czy mają Cię wstrząsnąć procenty ?

To w drugiej dawce cukru ile dać ? nic niema mnie wstrząsać ;)
Policz używając wzoru:
Ilość nastawy w literach × % jaki chcemy uzyskać × 17 stała = ilość cukru w gramach (całkowita).
(19-06-2016, 08:46)lech.kuba napisał(a): [ -> ]Policz używając wzoru:
Ilość nastawy w literach × % jaki chcemy uzyskać × 17 stała = ilość cukru w gramach (całkowita).

A tyle razy widziałem ten wzór ;) tylko mi się kojarzyło coś o dodawaniu/odejmowaniu cukru w np. rodzynkach, kwiatach itp. A jeżeli jest to takie proste to super. Zaznaczam, że różnica jednego % w tą czy w tamtą nie robi mi różnicy :) dzięki
Kwiaty odcedzone, rodzynki i pomarańcze dodane. Teraz do wiadra fermentacyjnego. Cukru na razie nie dodaje bo  blg jest 7 przed dodaniem pomarańczy i rodzynek. 

[Obrazek: 549_20_tn.06_tn.16_nastawione_po_odcedze_tn.jpg]

Czy dobrze kombinuje ?

Zibi

Czy dobrze pokaże efekt końcowy.
(18-06-2016, 20:54)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Za dużo cukru. Chcesz poczuć delikatne kwiatowe wino czy mają Cię wstrząsnąć procenty ?

Cukru będzie 5950, dodam 2l wody więcej przy następnej porcji cukru. Chcę otrzmać 25l wina 14%.
(20-06-2016, 11:01)sylwestryn napisał(a): [ -> ]

Cukru będzie 5950, dodam 2l wody więcej przy następnej porcji cukru. Chcę otrzmać 25l wina 14%.

Skoro to że chcesz otrzymać 25 litrów wina jest najważniejsze .........................
Ja bym wolał 20 ale przyzwoitego niż 25 rozwodnionego z za dużym %
(20-06-2016, 11:46)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(20-06-2016, 11:01)sylwestryn napisał(a): [ -> ]

Skoro to że chcesz otrzymać 25 litrów wina jest najważniejsze .........................
Ja bym wolał 20 ale przyzwoitego niż 25 rozwodnionego z za dużym %

Zabiłeś mi teraz ćwieka, ja chcę wino przyzwoite tylko nie mam już butli 20l, zostały mi 2 x 25l. Dobrze idę w przyzwoitość ;) dodam tylko 1080 cukru dla 20l wina 12% ( będę najwyżej gazował CO2 ). Czy to będzie bliżej przyzwoitości ?
Stron: 1 2