Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pytanie nowicujesza w sprawie miodu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie wszystkich i z gory prosze o wyrozumialosc.

Jakis czas tem rozsmakowalem sie w miodzie pitnym, wiec postanowilem zrobic swoj. Troche poczytalem ale jak widac za malo i za pozno znalazlem to forum. Mam pytanie w zwiazku z miode ktory juz nastawilem(trojniak). Miod robilem metoda na cieplo czyli gotowalem. Po zrobieniu wszystkiego wedlug opisu ktory zalazlem przelalem wszystko do gosiora z korkiem i rurku. Po pierwszym dniu zaczela sie fermentacja burzliwa i pojawila sie piana. Jednakże piana zniknela po kolejnym dniu :/ co prawda widac ze cos tam pracuje bo delikatnie babelkuje ale z tego co wyczytalem to fermentacja burzliwa z piana powinna trwac troche dluzej. I tu pytanie do was drodzy forumowicze , co zrobilem zle ? A moze to dobry objaw ze piana zniknela i delikatnie babelkuje ??prosze o porade i pomoc jak dla osoby zielonej i dopiero zaczynajacej swoja przygode.

Pisownia :glowa_w_mur: - TWA
Drożdże.

Objawem fermentacji jest spadający poziom cukru.
A mógłbyś to kolego bardziej rozwinąć ?? Co oznacza drożdże ?? Złe , dobre, za mało ?? Dodać ich wiece czy jak ?? Proszę o wyjaśnienie jak dla zielonej osoby
Nie napisałeś jakich drożdży użyłeś. To, że jakieś są, to wywnioskowałem z tego, że robiłeś zgodnie z opisami.
Marcin28 proszę nim napiszesz następnego posta pełnego błędów, którego będę musiał usunąć, przeczytaj PW.
Kupilem drożdże uniwersalne takie jakie mozna dostac w obi lub w innym podobnym markecie.


P.s przepraszam za bledy ale wynikaja one z glypty slownika w telefonie i funkcji podpowiedzi.
Najprawdopodobniej wszystko idzie dobrze ale pewność da pomiar Bllga a konkretnie spadek jego wartości.