Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Co najlepiej dodać do czereśni ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, od kilku lat robiłem z labruski, w tym roku tak obrodziło drzewko z czereśniami że lekko nazbierałem 10 kg. No i tak powstał pomysł na wino czereśniowe, jednak słychać sporo opinii tu i ówdzie że z samych czereśni nie jest za świetne, więc postanowiłem dodać co nieco innych owoców, i stąd pytanie, co najlepiej dodać? Wszędzie mówią że najlepiej porzeczka lub agrest. Ale lepiej samą porzeczkę i sam agrest czy może np do tych 10 kg czereśni dodać 2 kg agrestu i 2 kg porzeczki? Czy to by było nie za dużo? A może jakieś inne owoce też są dobre do czereśni?
Ze względu na niską kwasowość czereśni pasuje do niej każdy "kwaśny" owoc. Co do kombinacji i proporcji to już sam musisz zdecydować bo to kwestia własnych upodobań.
Dodaj wiśni.

Zibi

Pewnie czarna porzeczka też się nada.