Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pirosiarczynu sodu a nadwęglanu sodu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cytat:6. Preparat do dezynfekcji. Cydr jest napojem niskoalkoholowym podatnym na zakażenia. Dlatego cały sprzęt używany przy wyrobie cydru powinien być umyty a następnie zdezynfekowany. Do tego celu możemy użyć pirosiarczynu sodu (podczas używania wydobywający się SO2 nieprzyjemnie pachnie; po zdezynfekowaniu sprzęt należy wypłukać wodą) lub nadwęglanu sodu (bezzapachowy; po użyciu nie ma potrzeby płukania wodą).

Jaka jest różnica między pierwszym a drugim. Czy oby dwa można stosować do zatrzymania fermentacji? Nadwęglan sodu wydaje się bardziej "przyjazny" środowisku.
Jeden i drugi nadaje się do dezynfekcji sprzętu. Do zatrzymywania fermentacji (jak to nazywasz) używa się pirosiarczyn potasu. Nadwęglan sodu do tego się nie nadaje.
Poczytaj u piwowarów  , poznasz różnice.
Pozdrawiam Jacek.