Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Moje pierwsze wino
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzisiaj nastawiłem swoje pierwsze wino. Balon 54L. 

Składniki:
wsad 33kg (czarna porzeczka 17,5kg, czerwona porzeczka 8kg, agrest 7kg)
cukier 15kg (na start 9kg cukru po tygodniu kolejne 6kg)
woda 19l (na początek 11l po tygodniu kolejne 8l)
drożdże AROMATIC WINE COMPLEX (całe opakowanie na 50l)

Plan jest taki:
Dzisiaj wino zostało nastawione (12.07.2016), dodałem owoce, część cukru, część wody i drożdże. Wino fermentuje jak szalone. Za tydzień dodam kolejną część cukru i wody. 
Za miesiąc od dzisiaj zleje wino i wyrzucę wszystkie owoce. Następnie ponownie wleje do balonu wino i będę je fermentował dalej. 
I TU PIERWSZE PYTANIE:
Jak wyrzucę owoce, to mam tą różnicę uzupełnić wodą? Jak nie będzie owoców to balon będzie pełny tylko do połowy (tak myślę), a niby składniki były podawane na ilość wina 54l. 
Następnie, jak wino przestanie fermentować zleje je pierwszy raz znad osadu.
Następnie, jeśli nie będzie odpowiednio wyklarowane ponownie (po ok. miesiącu) zleje je znów znad osadu.

Proszę o opinię, czy powyższe składniki (ilości) i plan są w porządku. Proszę o skorygowanie ewentualnych błędów.
Mogę liczyć na pomoc, czy złe forum?
Właśnie dla tego stosuję wiadro fermentacyjne, po oddzieleniu owoców nastaw trafia do balona pod korek.
Jeżeli chodzi o przestrzeń nad cieczą to dopóki trwa fermentacja burzliwa niema to większego znaczenie, natomiast fermentację cichą należy prowadzić w takim balonie żeby przestrzeń nad cieczą była minimalna czyli "pod korek" .
Jeżeli chodzi o skład owoców, to czarna porzeczka zdominuje pozostałe.
Czarna porzeczka ma bardzo charakterystyczny smak,nie wszyscy go akceptują.
Radził bym przed dodaniem następnej porcji wody sprawdzić kwasowość, zbyt duża zawartość wody spowoduje spadek ekstraktywnosci wina.
A co z pomiarami blg, nic o tym nie piszesz a to istotny parametr przy produkcji wina.:)
Owoce - 32,5 kg....... załóżmy że wydajność będzie tylko 70% , więc uzyskasz 23 litry soku (w zaokrągleniu)
15 kg cukru podniesie objętość o 9 litrów, plus woda 19 litrów i ............fermentacja burzliwa nie będzie możliwa w butli ;)
Z uwagi na dużą kwasowość owoców których użyjesz te 19 litrów wody będzie za mało. Albo dodasz więcej wody 6-8 litrów albo zrobisz mocno słodkie wino co zamaskuje trochę kwasowość. W porzeczkach nie ma kwasu jabłkowego więc zastosowanie drożdży które go redukują mija się z celem.
Najlepiej fermentację burzliwą było by przeprowadzić przy tych ilościach owoców w beczce lub 2 fermentatorach.
Czy te 6-8 dodatkowych litrów wody mogę dodać w chwili, gdy będę po miesiącu usuwał owoce?
(13-07-2016, 21:21)ku83k napisał(a): [ -> ]Czy te 6-8 dodatkowych litrów wody mogę dodać w chwili, gdy będę po miesiącu usuwał owoce?

Tak. I nie dawaj w pierwszej porcji tyle cukru. Na start daj 5 kilo, resztę w 2 kolejnych ratach jak już oddzielisz owoce.
(13-07-2016, 22:01)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(13-07-2016, 21:21)ku83k napisał(a): [ -> ]Czy te 6-8 dodatkowych litrów wody mogę dodać w chwili, gdy będę po miesiącu usuwał owoce?

Tak. I nie dawaj w pierwszej porcji tyle cukru. Na start daj 5 kilo, resztę w 2 kolejnych ratach jak już oddzielisz owoce.

Za późno, wczoraj wino zostało nastawione, poszło 33,5 kg owoców, 11 l wody i 9 kg cukru. Za tydzień miałem w planach dodać wodę 9l i kolejne 6 kg cukru, ale boje się, że się wszystko nie zmieści. Myślę więc o 3 l wody i 6 kg cukru (jeśli to da się rozpuścić). Łącznie będzie 14l wody i 15 kg cukru. Tyle się zmieści. Po kolejnych 3 tygodniach (łącznie miesiąc) odrzucam owoce i dolewam tylko wodę w ilości 14l. Razem będzie 28l wody (więc tyle, ile było w zaleceniu na dodatkową wodę). A może teraz nic nie dodawać (czyli to co miałem zrobić za tydzień) i poczekać ten miesiąc, odrzucić owoce i dodać 17l wody i te 6 kg cukru.

Zibi

Pracuje?
(14-07-2016, 06:47)LZibi napisał(a): [ -> ]Pracuje?

Tak. Bardzo intensywnie. Ponad jedno "bulknięcie" na sekundę.
Koniecznie kup cukromierz, kwota niewielka (kilkanaście zł), a uzyskasz informacje w którym momencie możesz dodać następną porcję cukru.:)
(13-07-2016, 22:17)ku83k napisał(a): [ -> ]
(13-07-2016, 22:01)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(13-07-2016, 21:21)ku83k napisał(a): [ -> ]Czy te 6-8 dodatkowych litrów wody mogę dodać w chwili, gdy będę po miesiącu usuwał owoce?

Tak. I nie dawaj w pierwszej porcji tyle cukru. Na start daj 5 kilo, resztę w 2 kolejnych ratach jak już oddzielisz owoce.

Za późno, wczoraj wino zostało nastawione, poszło 33,5 kg owoców, 11 l wody i 9 kg cukru. Za tydzień miałem w planach dodać wodę 9l i kolejne 6 kg cukru, ale boje się, że się wszystko nie zmieści. Myślę więc o 3 l wody i 6 kg cukru (jeśli to da się rozpuścić). Łącznie będzie 14l wody i 15 kg cukru. Tyle się zmieści. Po kolejnych 3 tygodniach (łącznie miesiąc) odrzucam owoce i dolewam tylko wodę w ilości 14l. Razem będzie 28l wody (więc tyle, ile było w zaleceniu na dodatkową wodę). A może teraz nic nie dodawać (czyli to co miałem zrobić za tydzień) i poczekać ten miesiąc, odrzucić owoce i dodać 17l wody i te 6 kg cukru.

Co zrobisz to zależy od Ciebie.
Ja bym zrobił tak............zostawiam tak jak jest na 3-4 tygodnie, mieszam nastawem codziennie aby rozbić czapę z owoców która zrobi się na powierzchni. Na tym etapie burzliwej fermentacji zamiast korka z rurką zakładam czystą szmatkę aby ułatwić wyjście co2 z butli. Po 3-4 tygodniach oddzielam owoce i wtedy daję kolejne porcje wody z cukrem. Do tego czasu cukier który już dałeś powinien być w całości przerobiony.
(14-07-2016, 13:36)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(13-07-2016, 22:17)ku83k napisał(a): [ -> ]
(13-07-2016, 22:01)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(13-07-2016, 21:21)ku83k napisał(a): [ -> ]Czy te 6-8 dodatkowych litrów wody mogę dodać w chwili, gdy będę po miesiącu usuwał owoce?

Tak. I nie dawaj w pierwszej porcji tyle cukru. Na start daj 5 kilo, resztę w 2 kolejnych ratach jak już oddzielisz owoce.

Za późno, wczoraj wino zostało nastawione, poszło 33,5 kg owoców, 11 l wody i 9 kg cukru. Za tydzień miałem w planach dodać wodę 9l i kolejne 6 kg cukru, ale boje się, że się wszystko nie zmieści. Myślę więc o 3 l wody i 6 kg cukru (jeśli to da się rozpuścić). Łącznie będzie 14l wody i 15 kg cukru. Tyle się zmieści. Po kolejnych 3 tygodniach (łącznie miesiąc) odrzucam owoce i dolewam tylko wodę w ilości 14l. Razem będzie 28l wody (więc tyle, ile było w zaleceniu na dodatkową wodę). A może teraz nic nie dodawać (czyli to co miałem zrobić za tydzień) i poczekać ten miesiąc, odrzucić owoce i dodać 17l wody i te 6 kg cukru.

Co zrobisz to zależy od Ciebie.
Ja bym zrobił tak............zostawiam tak jak jest na 3-4 tygodnie, mieszam nastawem codziennie aby rozbić czapę z owoców która zrobi się na powierzchni. Na tym etapie burzliwej fermentacji zamiast korka z rurką zakładam czystą szmatkę aby ułatwić wyjście co2 z butli. Po 3-4 tygodniach oddzielam owoce i wtedy daję kolejne porcje wody z cukrem. Do tego czasu cukier który już dałeś powinien być w całości przerobiony.

Zrobię więc tak jak mówisz, tylko aby się upewnić. Za 3 lub 4 tygodnie oddzielam owoce, dodaje kolejną wodę, czyli 17l i kolejny cukier, czyli 6 kg. Razem będzie 33,5 kg owoców, 28l wody i 15 kg cukru. Rozumie, że są to odpwiednie proporcje. Teraz zakrywam balon ściereczką, a za te 3 lub 4 tygodnie, jak dodam wodę i cukier już zakładam korek z rurką.
Ta ściereczka to na najbardziej aktywny czas przerobu cukru, nie na 3-4 tygodnie. Jak zobaczysz że jest sporo miejsca nad owocami i nie zagraża to wyjściu poza butlę to lepiej założyć korek z rurką.
Cukier pozostały lepiej podzielić na 2 raty a nie dawać w jednej.
Możesz rozważyć i taki pomysł bo tak też robiłem ................Owoce potrzymać tylko do czasu aż przerobiony zostanie ten cukier który dałeś ( blg w okolicach 0 powinno to nastąpić w jakieś 2 tygodnie ), zlać to co się uda z butli, owoce zostawić i zrobić na nich drugi nastaw. Z czarnych porzeczek drugi nastaw tez jest dobrej jakości, zwłaszcza jak nie oszczędza się na owocach w składzie.