Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z wiśni - fermentacja w miazdze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Postanowiłem zrobić moje pierwsze wino, na naukę wybrałem wiśnie. Mam balon 15 litrowy i chciałbym uzyskać wino o zawartości alkocholu 14 - 15 %
Zdobyłem 8,5 kg owoców, zgniotłem je i wrzuciłem do wiaderka, dodałem pektopol, 0,5 litra wody, pożywkę do drożdży i drożdze ( femicru VR5), dodałem też trochę pirosiarczynu.
Teraz mam pytania.
1. Czy na razie postępuję prawidłowo?
2. Po jakim czasie powinny być widoczne efekty pracy drożdży ?
U mnie efekty pojawiły się po około 30 godzinach ( pienienie się miazgi i tworzenie się czapy z owoców). I teraz nie wiem czy fermentacja ruszyłam na drożdżach które dodałem czy na dzikich. Proszę o radę czy zostawić tak jak jest czy dodać ponownie drożdży
Ad 1 Nie! Nie dodaje się pirosiarczynu razem z drożdżami. Pirosiarczyn zabija drożdże.
Ad 2 Miałeś szczęście albo dałeś mało pirosiarczynu. Drożdże dzikie słabsze i ruszyło prawdopodobnie na drożdżach, które dodałeś. Skoro miazga się pieni i tworzy się czapa to po co nowe drożdże?
Dzięki za odpowiedź. Chyba rzeczywiście mam szczęście bo miazga pracuje aż miło.
Mam jeszcze pytanie jak długo trzymać w miazdze ?
Po zgnieceniu wiśni w soku było  około 16 blg cukru, teraz po dwóch dniach od nastawienia jest 11 blg. Przez niecałe dwa dni trzymałem w wiaderku zabezpieczonym tylko gazą, teraz przykryłem pokrywką z rurką fermentacyjną,
Jeśli wiśnie są z pestkami to 4-5 dni.
Dzięki za odpowiedź.
Dzisiaj rano zmierzyłem poziom cukru i wynik wynosi 4 blg. Nie widać już pracy w rurce.
W takim razie czy powinienem już odcedzić owoce i sok zlać do balonu?.
W wiaderku już raczej nie mam miejsca na dodanie syropu cukrowego.
Do 8,5 kg owoców planuję dodać 2,5 kg cukru w trzech turach, oraz 5 litrów wody.
Czy to są dobre proporcje?
Według tych proporcji powinieneś uzyskać około 12 l wina o mocy 13 % całkowicie wytrawne. Nie dziel na trzy, wystarczy na dwa.
Czy te 12 litrów mogę trzymać po fermentacji burzliwej w balonie 15 litrowym?
Jeżeli nie to w jaki sposób uzupełnić nastaw ?
Ile cukru dodać jeżeli chciałbym jednak półsłodkie? a może lepiej dosłodzić po fermentacji?
Sorry że tyle pytań na raz
Możesz trzymać w 15. Ilość cukru zależy od tego czy chcesz więcej % czy tylko słodyczy. Jak tylko słodyczy to musisz najpierw ukatrupić drożdże.
Witam
W czwartek wieczorem odłączyłem owoce od soku. Dodałem 1 kg cukru i 2 litry wody, pomiar cukry wykazał 15 blg.
Na razie nastaw ładnie pracuje. Jak będą jakieś problemy to  będę się pytał o porady. Jak nie będzie problemów to dam znać co wyszło mi z tej pierwszej próby wytworzenia wina
Pozdrawiam
Witam
Po kilkukrotnym zlaniu z nad osadu wino zostało dzisiaj zabutelkowane. W smaku wyszło bardzo dobre..
Początkowo smak nie był zbyt dobry i był tez nieprzyjemny zapach, lecz z każdym zlaniem znad osadu wino nabierało coraz przyjemniejszego smaku.
Mam pytanie.
Jak długo można przechowywać takie wino?
Planuję z każdego wina jakie zrobię zostawić 2 lub 3 butelki i za kilka lat zrobić degustację tych win.
Odważny jesteś, 6 miesięczne wino butelkujesz, moim zdaniem za wcześnie, a przynajmniej zasiarkowałeś.
Ja wino butelkuję najwcześniej po roku i to pod warunkiem że wszystkie parametry ma poprawne, klarowność, brak spadku blg, brak osadzania się nawet minimalnego osadu.
nie wyszło wam za słodkie to wino ? ja zredukowałem cukier do 50 % i wtyszło idealne :)

Przeczytaj regulamin - TWA
Witam.
Wczoraj (11.07.2017) nastawiłem wino wiśniowe.
4kg wiśni zgniotłem ręcznie i wybrałem większość (~90%) pestek. BLG 12,5 - 4 = 8,5; kwasowość 12,8g/l
Dodałem 0.5l wody z odrobiną pektopolu i pożywką. Na razie cukru nie dałem.
Drożdże Maurivin B.

Ile trzymać owoce? Czytałem, że 4-5 dni jak są pestki. U mnie są, ale niewiele.
Jeżeli pestek faktycznie pozostało ~10%, to moim zdaniem możesz trzymać przez cały okres fermentacji burzliwej, przy takiej ilości pestek będzie bardzo niewielki posmak migdałów, mnie nawet mocniejszy posmak nie przeszkadza, a nawet uważam że dodaje charakteru.
Drożdże obniżą Ci poziom kwasowości na tyle aby dodatek wody był niewielki, ale wino przy niewielkim dodatku wody będzie ekstraktywne, mnie akurat takie smakuje:).