Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jakie cukrole na dosłodzenie bez refermentacji ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Chciałbym równocześnie z dodaniem glukozy do cydru w celu uzyskania  nagazowania poprzez refermentacje dodać cukier który nie jest refermentowany przez drożdże żeby dosłodzić  trochę cydr. Z tego co wiem nie podlegają fermentacji takie cukry jak ksylitol i chyba erytrytol, czy są jakieś inne cukry które także nie podlegają fermentacji...?
Słodzik z Lidla, ja nim słodziem piwo malinowe własnej roboty (pomysł kolegi z tego forum), 3 tabletki na butelkę 1/2litra.
Stewia ale wnosi lekki posmak roślinny (trawiasty)
Ja musujące miody dosładzam ksylitolem.
Są jeszcze cukrole: glicerol i sorbitol. Ale do cydru polecam ksylitol.

PS Glicerol, ksylitol, sorbitol, erytritol to cukrole. Nie cukry.
(21-07-2016, 14:03)lech.kuba napisał(a): [ -> ]Słodzik z Lidla, ja nim słodziem piwo malinowe własnej roboty (pomysł kolegi z tego forum), 3 tabletki na butelkę 1/2litra.

Zgadzam się, 2 tabletki słodzika, 3 łyżeczki ksylotilu i uzyskujesz bardzo fajny słodki cydr. A słodzików na rynku jest sporo i nie każdy jest taki sam, czytaj dokładnie skład. 

Pozdrawiam