24-07-2016, 08:53
Witam
Panowie robię mocne wino z węgierek z przepisu na 10l w butli 5 więc przepis został podzielony /2
Problem w tym ze po dodaniu pierwszej ilości cukru z wodą i 4 kg węgierek w butli jest ona pełna prawie po czubek.
I teraz tak się zastanawiam czy po 5 dniach gdy będę przed dodaniem kolejnej porcji cukru z woda wycisnąć węgierki przez pieluchę tetrowa i się ich pozbyć z butli by zrobić miejsce dla drugiej porcji
czy szukać większego gąsiora i węgierki zostawić to końca 6 tygodniowej fermentacji
Zresztą podobnie zastanawiam się nad mirabelkami które się kisza narazie z drożdżami w butli 10l bez cukru przez 2 dni. Ale je chyba wycisnę i się pozbędę z butli bo mają sporo soku w sobie.
Panowie robię mocne wino z węgierek z przepisu na 10l w butli 5 więc przepis został podzielony /2
Problem w tym ze po dodaniu pierwszej ilości cukru z wodą i 4 kg węgierek w butli jest ona pełna prawie po czubek.
I teraz tak się zastanawiam czy po 5 dniach gdy będę przed dodaniem kolejnej porcji cukru z woda wycisnąć węgierki przez pieluchę tetrowa i się ich pozbyć z butli by zrobić miejsce dla drugiej porcji
czy szukać większego gąsiora i węgierki zostawić to końca 6 tygodniowej fermentacji
Zresztą podobnie zastanawiam się nad mirabelkami które się kisza narazie z drożdżami w butli 10l bez cukru przez 2 dni. Ale je chyba wycisnę i się pozbędę z butli bo mają sporo soku w sobie.