Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z węgierek.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Panowie robię mocne wino z węgierek z przepisu na 10l  w  butli 5 więc przepis został podzielony /2
Problem w tym ze po dodaniu pierwszej ilości cukru z wodą i 4 kg węgierek w butli jest ona pełna prawie po czubek.

I teraz tak się zastanawiam czy po 5 dniach gdy będę przed dodaniem kolejnej porcji cukru z woda wycisnąć węgierki przez pieluchę tetrowa i się ich pozbyć z butli by zrobić miejsce dla drugiej porcji

czy szukać większego gąsiora i węgierki zostawić to końca 6 tygodniowej fermentacji


Zresztą podobnie zastanawiam się nad mirabelkami które się kisza narazie z drożdżami w butli 10l bez cukru przez 2 dni. Ale je chyba wycisnę i się pozbędę z butli bo mają sporo soku w sobie.
(24-07-2016, 08:53)yupi napisał(a): [ -> ]Witam

... robie...  zostal ..... ilosci....... wegierek ....... pelna .......sie ....... bede ..... wycisnac wegierki ..... pieluche..... sie .... pozbyc.... zrobic ......szukac wiekszego gasiora i wegierki zostawic ........ konca ...... sie ......i ktore sie kisza narazie z drozdzami  wycisne i sie pozbede..........
Witaj.

Bardzo proszę popraw pisownię - ę, ć, ż, ł,  przecinki i inne.
To że przepis jest na 10 litrów nie oznacza że należy robić w 10 litrowej butli.