Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Flip szampański i inne.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Flipy, to koktajle w których podstawowymi składnikami są likiery, koniaki i surowe żółtko.


Flip szampański:

1 jajko,
100  ml szampana,
lód, kilka kostek.



Do szejkera włożyć drobno potłuczony lód, wbić całe jajko, wlać szampana.

Silnie potrząsać, aż jajko połączy się całkowicie z winem.

Podawać w szklaneczce.

Smacznego :nie_powiem: ( ja jeszcze nie próbowałem).
(25-07-2016, 17:20)drajla napisał(a): [ -> ]Smacznego :nie_powiem: ( ja jeszcze nie próbowałem).
Hehehe, cwaniaczek :diabelek:
To kolejny do wypróbowania.

Flip szampański II:

1 żółtko,
1 łyżeczka cukru,
sok z 1/4 pomarańczy,
50 g Curacao Orange,
50 g szampana,
lód - kilka kostek.

Żółtko utrzeć z cukrem na gęstą masę. Do szklaneczki włożyć lód, przełożyć utarte żółtko, dodać sok z pomarańczy, Curacao i szampan.
Mieszać, żeby żółtko się nie ścięło.
Podawać z łyżeczką.
W drugim przepisie nie ma cukru a później zalecają ukręcić kogel-mogel. Może i w pierwszym przepisie powinien być cukier?
Nie próbowałem tego robić ale przypuszczam, że kogel-mogel podrasowany alkoholem może być niczego sobie. :)
Dla mnie problemem są surowe jajka. Obecnie nie mam w 100% zaufanego źródła.
Kogel-mogel + np. wiśniówka =  :slinka:

monika7

(25-07-2016, 17:20)drajla napisał(a): [ -> ]Smacznego :nie_powiem: ( ja jeszcze nie próbowałem).

Hm, flip na szampanie, interesująca kombinacja. :nie:
W przeszłości próbowałam flipa na bazie brandy i zdecydowanie mi ten rodzaj drinka nie podchodzi, pewnie dlatego, że nie przepadam za większością kremowych likierów.

A tu przepis na brandy flip        
90 ml brandy
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki śmietany kremówki (opcjonalnie)
1/2 szklanki pokruszonego lodu
gałka muszkatołowa

Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem gałki muszkatołowej w shakerze i energicznie wstrząsaj przez parę minut. Przelej przez sitko do schłodzonej szklanki koktajlowej. Posyp utarta gałką muszkatołową.

Ponieważ każda z owocowych brandy, rum, sherry lub whiskey mogą  zastąpić brandy w tym przepisie, wiec szampan pewnie też.
W pierwszym przepisie nie ma cukru, a w drugim już dopisałem.
Tfu............gdzie te czasy kiedy się mówiło do kelnerki .........seta i galareta ;)
A czy to nie była czasem tzw. lorneta z meduzą? ;)
(26-07-2016, 14:03)alskarus napisał(a): [ -> ]A czy to nie była czasem tzw. lorneta z meduzą? ;)

Owszem :) na dłuższe posiedzenie, bo lorneta to już jest 2 sety .
(26-07-2016, 14:15)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(26-07-2016, 14:03)alskarus napisał(a): [ -> ]A czy to nie była czasem tzw. lorneta z meduzą? ;)

Owszem :) na dłuższe posiedzenie, bo lorneta to już jest 2 sety .

Zaraz tam dłuższe ... bez przesady ;)
-Poproszę koniak i owoce południowe
-Nie ma, mogę dać towar zastępczy
-Czyli?
-litra strażackiej i dwa ogórki

A wspomnieniowo: Tanie zakąski na bufet   "Na szklanki nie podajemy"
:)
- Szampanskoje i kawior!
- A konkrietno?
- Wodka i s'ledz'i
Flip Nescafe.

5 g kawy rozpuszczalnej,
25 ml koniaku,
1 łyżka słodkiej śmietany 33%,
1 łyżeczka cukru pudru,
kilka kostek lodu.

Śmietanę ubić z cukrem, dodać kawę. Lód wsypać do szklanki, zalać bitą śmietanką i koniakiem. Wymieszać i podawać z łyżeczką.