Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: EC1118 i Go-Ferm POMÓŻCIE
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dostałem dwie fiolki jedną EC1118, drugą Go-Ferm. Co to za drożdże, do jakich win moge ich użyc, jak z nich przygotowac MD?
Z góry dziękuję za odpowiedzi;) pozdrawiam:)
Oj, oj, a może by tak Googla użyc? :glupek:
http://consumer.lallemand.com/danstar-la...c1118.html
A drugi:
http://www.lallemandwine.com/products/nu...trains.php

Tak czy inaczej, masz po prostu drożdże i pożywkę.
Drożdże są już w postaci MD - wystarczy je uwodnic w wodzie o temp. ok 35-40 stopni na 15 minut przed startem fermentacji. Z tego co piszą na w/w stronie są to drożdże uniwersalne do wszelkich rodzajów win - odporne na wahania temperatury i wysokie cisnienia osmotyczne - czyli duże stężenie cukru np.

A co do pożywki - w linku który ci podałem wyżej piszą o niej cos dziwnego - że dodaje się ją bezposrednio do wody którą się uwadnia drożdże, podczas gdy normalnych pożywek tak się nie daje...
Nie wiem, nie wiem..
Może dzidek będzie cos wiedział? Go-ferm jest produkowany przez Lallemanda, którego w Polsce dystrybuuje An.Ka

/sasza
A dziękuję, dziękuję :D
będę działał :chytry: