04-08-2016, 09:23
Witam,
16.07 nastawiałem 2 wina porzeczkowo-agrestowe ale może po kolei.
1. Nastaw - planuje 15 litrów, pósłodkie ok 15 % alc.
Czerwona porzeczka - 6 Kg
Czarne porzeczka - 2 Kg
Agrest - 2 Kg.
Fermentacja w miazdze z dodatkiem syropu cukrowego (4 litry wody + 1 Kg cukru) + Pektopol + Pozywka.
Drożdże: Fermivin aktywne
Policzyłem cukier:
w Owocach: 740 gr
dodany 1 Kg
Razem: 1740 gr.
policzyłem kwas w owocach: 242 gr. (co przy planowanym nastawie daje 16 gr./litr - 242 /15 =16,1)
po 6 dniach oddzieliłem owoce i przelałem do balona 18-litrowego dodając 5 litrów wody + 2 Kg cukru
Winko w balonie ładnie fermentuje, na dole zebrał się duży ok 8 cm. osad z resztek owoców - zlewając do balonu cedziłem przez sitko. Na razie nie sprawdzam poziomu BLG.
2. Nastaw - planuje 10 litrów, półsłodkie, ok 17 % alc.
Czerwona porzeczka - 2,5 Kg
Czarne porzeczka - 1,5 Kg
Agrest - 1,5 Kg
Fermentacja w miazdze z dodatkiem 2 litrów wody + 750 gr. cukru. + Pektopol + pożywka.
Drożdże: Fermivin PDM aktywne
Cukier w owocach: 395 gr.
dodany: 750 gr.
Razem 1145 gr.
Kaws: 133 gr. co daje ok. 13 gr. / litr (133gr/ 10 l = 13)
Po 6 dniach oddzieliłem owoce, dodałem 4 litry wody + 1,5 Kg cukru.
W tej chwili oczekiwany poziom alkoholu 15,6 %
Winko ładnie pracuje. Osad w balkonie duży (resztki owoców przeciśnięte przez sitko)
Mam 2 podstawowe pytania dotyczące obu nastawów:
1. Przy danym cukrze (3740 gr. - nastaw 1) wychodzi mi 14,7 % alkoholu, co przy drożdżach Fermivin jest górna granicą ich wytrzymałości. Będę chciał jeszcze wino dosłodzić. Czy mam to zrobić po zlaniu wina znad osadu za ok. 2 tygodnie czy dolać syrop cukrowy do balona w którym jest tak duży osad?
2. Próbowałem winka, jest dość wytrawne i kwaśne. Pytanie czy mogę je rozcieńczyć wodą (wiem, że moge
) ale nie chce aby wino wyszło zbyt wodniste i puste. Czy ktoś mógłby pomóc mi obliczyć ilość wody (syropu) który muszę / mogę dolać aby winko było smaczne półsłodkie?
z góry dziękuję za pomoc
16.07 nastawiałem 2 wina porzeczkowo-agrestowe ale może po kolei.
1. Nastaw - planuje 15 litrów, pósłodkie ok 15 % alc.
Czerwona porzeczka - 6 Kg
Czarne porzeczka - 2 Kg
Agrest - 2 Kg.
Fermentacja w miazdze z dodatkiem syropu cukrowego (4 litry wody + 1 Kg cukru) + Pektopol + Pozywka.
Drożdże: Fermivin aktywne
Policzyłem cukier:
w Owocach: 740 gr
dodany 1 Kg
Razem: 1740 gr.
policzyłem kwas w owocach: 242 gr. (co przy planowanym nastawie daje 16 gr./litr - 242 /15 =16,1)
po 6 dniach oddzieliłem owoce i przelałem do balona 18-litrowego dodając 5 litrów wody + 2 Kg cukru
Winko w balonie ładnie fermentuje, na dole zebrał się duży ok 8 cm. osad z resztek owoców - zlewając do balonu cedziłem przez sitko. Na razie nie sprawdzam poziomu BLG.
2. Nastaw - planuje 10 litrów, półsłodkie, ok 17 % alc.
Czerwona porzeczka - 2,5 Kg
Czarne porzeczka - 1,5 Kg
Agrest - 1,5 Kg
Fermentacja w miazdze z dodatkiem 2 litrów wody + 750 gr. cukru. + Pektopol + pożywka.
Drożdże: Fermivin PDM aktywne
Cukier w owocach: 395 gr.
dodany: 750 gr.
Razem 1145 gr.
Kaws: 133 gr. co daje ok. 13 gr. / litr (133gr/ 10 l = 13)
Po 6 dniach oddzieliłem owoce, dodałem 4 litry wody + 1,5 Kg cukru.
W tej chwili oczekiwany poziom alkoholu 15,6 %
Winko ładnie pracuje. Osad w balkonie duży (resztki owoców przeciśnięte przez sitko)
Mam 2 podstawowe pytania dotyczące obu nastawów:
1. Przy danym cukrze (3740 gr. - nastaw 1) wychodzi mi 14,7 % alkoholu, co przy drożdżach Fermivin jest górna granicą ich wytrzymałości. Będę chciał jeszcze wino dosłodzić. Czy mam to zrobić po zlaniu wina znad osadu za ok. 2 tygodnie czy dolać syrop cukrowy do balona w którym jest tak duży osad?
2. Próbowałem winka, jest dość wytrawne i kwaśne. Pytanie czy mogę je rozcieńczyć wodą (wiem, że moge

z góry dziękuję za pomoc