Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Porzeczka + Agrest prośba o pomoc
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, 

16.07 nastawiałem 2 wina porzeczkowo-agrestowe ale może po kolei. 

1. Nastaw - planuje 15 litrów, pósłodkie ok 15 % alc.

Czerwona porzeczka - 6 Kg
Czarne porzeczka - 2 Kg
Agrest - 2 Kg. 
Fermentacja w miazdze z dodatkiem syropu cukrowego (4 litry wody + 1 Kg cukru) + Pektopol + Pozywka. 
Drożdże: Fermivin aktywne

Policzyłem cukier: 
w Owocach: 740 gr
dodany 1 Kg
Razem: 1740 gr. 

policzyłem kwas w owocach: 242 gr. (co przy planowanym nastawie daje 16 gr./litr - 242 /15 =16,1)

po 6 dniach oddzieliłem owoce i przelałem do balona 18-litrowego dodając 5 litrów wody + 2 Kg cukru

Winko w balonie ładnie fermentuje, na dole zebrał się duży ok 8 cm. osad z resztek owoców - zlewając do balonu cedziłem przez sitko. Na razie nie sprawdzam poziomu BLG.

2. Nastaw - planuje 10 litrów, półsłodkie, ok 17 % alc.

Czerwona porzeczka - 2,5 Kg
Czarne porzeczka - 1,5 Kg
Agrest - 1,5 Kg

Fermentacja w miazdze z dodatkiem 2 litrów wody + 750 gr. cukru. + Pektopol + pożywka.
Drożdże: Fermivin PDM aktywne

Cukier w owocach: 395 gr.
dodany: 750 gr. 
Razem 1145 gr.

Kaws: 133 gr. co daje ok. 13 gr. / litr (133gr/ 10 l = 13)

Po 6 dniach oddzieliłem owoce, dodałem 4 litry wody + 1,5 Kg cukru. 
W tej chwili oczekiwany poziom alkoholu 15,6 %
Winko ładnie pracuje. Osad w balkonie duży (resztki owoców przeciśnięte przez sitko)


Mam 2 podstawowe pytania dotyczące obu nastawów:

1. Przy danym cukrze (3740 gr. - nastaw 1) wychodzi mi 14,7 % alkoholu, co przy drożdżach Fermivin jest górna granicą ich wytrzymałości. Będę chciał jeszcze wino dosłodzić. Czy mam to zrobić po zlaniu wina znad osadu za ok. 2 tygodnie czy dolać syrop cukrowy do balona w którym jest tak duży osad?
2. Próbowałem winka, jest dość wytrawne i kwaśne. Pytanie czy mogę je rozcieńczyć wodą (wiem, że moge :)) ale nie chce aby wino wyszło zbyt wodniste i puste. Czy ktoś mógłby pomóc mi obliczyć ilość wody (syropu) który muszę / mogę dolać aby winko było smaczne półsłodkie? 

z góry dziękuję za pomoc

Zibi

Ja bym to zrobił za dwa tygodnie. Aby smak wina Ci odpowiadał zlej np. 0,5 litra i dosładzaj tak aż ci smak spasuje notując ilość cukru. Potem wg. tego w odpowiednich proporcjach dosłodzisz całe wino rozpuszczając cukier w odlanym winie..
(04-08-2016, 09:23)konrados1978 napisał(a): [ -> ]Mam 2 podstawowe pytania dotyczące obu nastawów:

1. Przy danym cukrze (3740 gr. - nastaw 1) wychodzi mi 14,7 % alkoholu, co przy drożdżach Fermivin jest górna granicą ich wytrzymałości. Będę chciał jeszcze wino dosłodzić. Czy mam to zrobić po zlaniu wina znad osadu za ok. 2 tygodnie czy dolać syrop cukrowy do balona w którym jest tak duży osad?
2. Próbowałem winka, jest dość wytrawne i kwaśne. Pytanie czy mogę je rozcieńczyć wodą (wiem, że moge :)) ale nie chce aby wino wyszło zbyt wodniste i puste. Czy ktoś mógłby pomóc mi obliczyć ilość wody (syropu) który muszę / mogę dolać aby winko było smaczne półsłodkie? 

z góry dziękuję za pomoc

1. Dosładzasz po zlaniu i najlepiej zasiarkowaniu. Nie sugeruj się podaną przez producenta tolerancją na alkohol. To można przyjąć w przybliżeniu bo wartości są przeważnie zaniżone, drożdże potrafią dorobić jeszcze ze 2% więcej. Jeśli ich nie ubijesz cukier dodany na dosłodzenie będą dalej przerabiać.
2. Widoczna za bardzo kwasowość przy wytrawnym po dosłodzeniu będzie zmniejszona bo cukier ją zamaskuje. Dopiero po dosłodzeniu oceniaj czy jest za kwaśne. Jeśli dałeś mniej wody niż podają przepisy to możesz ją dodać nie spowoduje to wodnistego wina. Wino półsłodkie to około 3-4 blg na cukromierzu.