Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czy to będzie działać - obliczenia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nastawiłem wino ryżowe, ale nie jestem do końca pewny obliczeń. Za dane stałe zakładam
17g/1 = 1%
1kg cukru=0,6 l

Weszło 10 l wody i 1,85 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody (ponad, wiec uśredniając 13 l)
dla 10%
23l=1,7+3*0,17= 2,31 czyli 2,3 kg, ubytek cukru to 0,45 kg bo nie było
2,04=9%
1,84=8%
Czyli jak się zrobi, to będzie miało 8% ale teraz
Dolewam 5 l wody, dosładzam do 8%, czyli dodaję 0,68 kg cukru (bo 5 litrów*17gram*8%)
Chcę 18%, może być półsłodkie więc mi to nie robi, daję na 18%
18litrów*17gramów*10%=3,06 kg cukru
Razem 3,06+0,68=3,74kg
3,74*0,6=2,22l
Czyli powiedzmy 2,8 l wody
18+5=23
23l*18%*17kg=7,038kg
3,7+1,8=5,5 chyba że tego cukru nie to 3 litry z głowy i wtedy by trzeba tylko 0,5-0,6 kg dać ale nie wiem
czyli trzeba dosłodzić 1,5 kg tak czy nie?
jeżeli komuś chciało się to przeczytać i liczyć, to dziękuję z góry :glupek:
Napisz w prosty sposób ile wody użyłeś i ile cukru.
(13-08-2016, 21:53)Waliwczache napisał(a): [ -> ]Weszło 10 l wody i 1,85 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody (ponad, wiec uśredniając 13 l)
Czyli chyba daje to 12l wody i 1,85kg cukru.

(13-08-2016, 21:53)Waliwczache napisał(a): [ -> ]Dolewam 5 l wody,

To daje już 17 L wody i 1,85kg cukru.
(13-08-2016, 21:53)Waliwczache napisał(a): [ -> ]Chcę 18%

ALE:
(13-08-2016, 21:53)Waliwczache napisał(a): [ -> ]18litrów*17gramów*10%=3,06 kg cukru
Tu piszesz o 10% a chcesz 18...
jeżeli 18% wino to
18 litrów *17gram*18% = 5508 gram

dajesz 1,85 kg...

Pytania:
1. Ile ma być wina?
2. ile litrowy masz zbiornik?
3. Ile ma mieć procent wino?
4. Jakie drożdże masz?
5. 18% to wg. mnie duuużo na wino...
Tu piszesz o 10% a chcesz 18...
jeżeli 18% wino to
18 litrów *17gram*18% = 5508 gram

dajesz 1,85 kg...

Pytania:
1. Ile ma być wina?
2. ile litrowy masz zbiornik?
3. Ile ma mieć procent wino?
4. Jakie drożdże masz?
5. 18% to wg. mnie duuużo na wino...


Razy 10, bo 8% już jest
A 3+1,8 wychodzi właśnie koło tego 5508
I jeszcze 5 l, które musi być dosłodzone do 8%, zanim wejdzie w skład
czyli 0,68(z 5 l wody)+1,8(które jest w 13 l)+3,04(które daje 10% dodatkowe, czyli 18%) to jest te 5508 gram, i tyle musi być w winie żeby wyszło 18%?
Mam bayanusy, ale wymyśliłem żeby dać więcej cukru, żeby się zrobiło półsłodkie, najwyżej do 15%, potem piro i posłodzę
Też mam pytanie - woda w której rozpuszcza się cukier, oczywiście liczy się normalnie ale czy cukier 1kg*0,6 też się liczy?
nie wiem, baniak 25l chyba, najlepiej żeby było 20, może być też 15