Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dziewiczy miód pitny z orzechami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Moi drodzy.

Jestem wielkim fanem miodu.

Moja narzeczona przywiozła mi z Bułgarii jako pamiątkę, tamtejszy miód z zatopionymi orzechami (różnymi, laskowymi, nerkowca, włoskimi). 
Byłem pewien, że miód może stać i stać, ale się zdziwiłem, bo po 2 miesiącach od otrzymania prezentu, jak otworzyłem słoik to poczułem intensywną woń alkoholową... Nie wiedziałem, że miód może fermentować, tym bardziej z orzechami...

Żeby nie wyrzucać prawie całego słoika miodu z orzechami, chciałem zrobić z tego miód pitny.
Czy da się zrobić coś takiego z miodu z orzechami?
Chętnie poeksperymentuję, tylko prosiłbym o nakierunkowanie mnie, jak to zrobić.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Dodać wodę, odpowiednie drożdże i pożywkę. Drożdże, które zaczęły fermentację w miodzie to specyficzny szczep. Odporny na wysokie stężenie cukru ale dociąga do około 2-4 % i padną. Dla pewności, bo w sumie nie wiadomo co jeszcze tam jest ja zrobił bym trójniaka syconego.
OK, dzięki za super szybką odpowiedź.
Nigdy nie robiłem żadnego alkoholu, oprócz ice-ówek, kukułkuwek, itp, ze spirytusu.
Mam tego miodu około 0,7l (włącznie z orzechami).
Ile mam wlać wody, jakie drożdże jaką i skąd pożywkę??
Na razie miód jest szczelnie zakręcony w słoiku, czy mam to przelać do jakiegoś naczynia, dodać wody, itp, i szczelnie zamknąć?