Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwsze wino śliwkowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. Mam ochotę na wino śliwkowe z racji tego ze śliwki są teraz bardzo tanie.
Planuje zrobic nastaw na 20l :
15 kg śliwek
6 kg cukru
9 l wody
Drożdże

Z racji tego że ze śliwkami nie miałem styczności może jakieś cenne uwagi albo inny dobry sprawdzony przepis ?

Pozdrawiam



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cukru stanowczo za dużo, max 1/3 wagi śliwek. Wino należy do trudno klarujących, może tutaj pomóc dodatek tarniny o ile masz dostęp. Najpierw śliwki krótko zafermentuj w miazdze (np. w wiaderku), a po skończeniu fermentacji burzliwej, szybko zlej znad osadu.
Pozdrawiam K.