Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: AnKa B tez dobra
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Spraktykowalem, ze procz AnKi C, jej siostra AnKa B tez nadaje sie do fermentowana nastawow wysokocukrowych. Bez problemu ruszyla trojniaka 32 Blg i - dla proby - cos w rodzaju slabego dwojniaka - 40Blg. W obu wypadkach sa to miody borowczaki, ten drugi nawet wyjatkowo ekstraktywny w zalozeniu.
No ostrzoznie, mamy dopiero polowe sukcesu.

Boje sie ciut, ze wczesniej stanie i nie dociagnie tam gdzie C. Ale powodzenia i czekamy na doniesienia. :spoko:

POZDR K

PS Areacja byla?
przy tym pierwszym borowczaku mala aeracja byla, przy drugim nie, no i wolniej rwie sie do lotu, ale to w koncu dwojniak de facto
Ten pierwszy, wlasciwy borowczak zjechal po tygodniu z 32 az na 14 Blg! Az oczom nie wierzylem przed chwila:o
Ozesz w morde! 18 Blg w tydzien!

A ja sie tak katuje z moim trojniakiem!!! :nie:

Zerknij tu:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1712

POZDR K
Cytat:sa to miody borowczaki, ten drugi nawet wyjatkowo ekstraktywny w zalozeniu.


Czy byłoby nietaktem poprosić o przepis na takiego "borowczaka"? Nie spotkałem się jeszcze z midzikiem tego rodzaju.
NOTOS:fajka:
Borówczak nie różni sie niczym od innych miodów owocowych, w którym część wody zastępuje się sokiem owocowym. W przypadku jagód (i nie tylko!) należy tylko wyliczyć ile teoretycznie jest soku z kilogramów owoców i to uwzględnić. Jagody mają przelicznik ok. 0,7 ltr soku z kg owoców. Ja fermentowałem w miazdze całość nastawu przez jakiś czas (kilka tygodni), a potem u użyłem gęstego sitka na którym przetarłem. A miód chodził sobie dalej. Jagody w przeciwieństwie do innych "klasycznych" owoców spowalniają znacznie fermentacje i należy to miec na uwadze.
Cytat:Wysłane przez Witek
Jagody w przeciwieństwie do innych "klasycznych" owoców spowalniają znacznie fermentacje i należy to miec na uwadze.

Ha! A mój czwórniak czerniczak zjechał z 30 do 0 w niecałe dwa tygodnie :) To nie chcę myśleć co by było jakby tam jagód nie było...

/sasza
Z tym zerem to się trochę pospieszyłem - chodziło mi o to, że przefermentował do tyle, ile powinien żeby mieć pożądany alkohol - z notatek wynika, że było to 5, a nie 0 - co daje 16%.
Czy 30 to jeszcze czwórniak? Już troszkę więcej, ale nieznacznie (tak gdzieś troszkę powyżej czwórniaka a poniżej trójniaka) - ale miód i tak po osiągnięciu zadowalającej mocy był dosładzany do trójniaka, więc to nie ma szczególnego znaczenia

/sasza