Witajcie, posiadam kwasomierz z eurowinu (3 buteleczki: bufor ph7, bbt i naoh). Niestety instrukcja jest tak napisana, ze nic z teog nie wiem

posiada ktos i uzywa takiego cuda i moglby mi to lopatologicznie napisac co do czego i ile dolac aby zadzialalo?

Daj jakiś link do tego zestawu, łatwiej będzie pomóc i popraw trochę swój post bo źle czyta się.
w sumie to jest to sam zestaw wymienionych przeze mnie odczynników i nie wiem dokładnie jak ich użyć - bez żadnego osprzętu

tak, dokładnie ten

(14-09-2016, 06:07)drajla napisał(a): [ -> ]Proszę, popraw pisownię.
Kolego, czytałeś to z 07-09-2016 ? I jeszcze raz przeczytaj sobie Regulamin Forum.
Zdania zaczynaj z wielkiej litery - popraw swoją pisownię - to ostatnia prośba.
Chcesz, żeby odpowiedzi na Twoje pytania były takie niechlujne jak Twoja pisownia??
1. Bierzesz klarowny sok 10ml - np. strzykawką.
2. Wlewasz do niego 2-3 krople BBT.
3. Masz 150ml gotowego płynu do miareczkowania.
Dolewasz pomału do soku i mieszasz. Najlepiej dokładną pipetą 2-5ml, a jak nie masz to strzykawką.
Musisz wiedzieć ile dolewasz.
Jak zmieni barwę to koniec.
Wynik = płyn dolany x 0,75.
np. 12ml x 0,75 = 9g kwasu na litr.
Popraw pisownię.
Witajcie, chętnie bym poprawił posta, ale nie mogę go edytować w żaden sposób... Przy okazji bardzo dziękuję za opisanie procedury wykonywania pomiaru
PS: mogę edytować wszystkie swoje wypowiedzi poza właśnie pierwszym postem...
Czy jeżeli mam moszcz z kwasowością około 18g/l, to czy jest szansa, że po fermentacji, dojrzewaniu, wytrąceniu kamienia winnego i osadu, kwasowość spadnie do około 10g/litr?
Jeśli myślisz o winogronach to są drożdże które redukują do 30% kwasów.
Witajcie , znalazłem ciekawy kwasomierz na allegro, w sumie to papierki wskaźnikowe ph do wina i są w miarę tanie tylko czy dobre do badania kwasowości , bo pisać to sobie może . Chciałem się dowiedzieć czy ktoś może je testował ?
https://allegro.pl/papierki-wskaznikowe-...25642.html
Faktycznie , przepraszam . "Zanim coś się zrobi , warto dwa razy pomyśleć "
Nie ma za co przepraszać, ten się nie myli kto nic nie robi

Te paski za to bardzo przydają się przy fermentacji miodów pitnych, gdzie często w wyniku zbyt niskiego ph dochodzi do zatrzymania fermentacji.