Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Winko z ryżu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Moje wino z ryżu zlałrm po 17 dniach jak już nie pracowało.
Zrobiłem wszystko jak w przepisie a wino smakuje jak jakiś syrop. Słodkie i nie czuć procentów. Co zrobić?
Zostaw na jakiś czas, fermentacja cicha.
Możesz też tym wyrobem dosładzać inne nastawy.
Ale najpierw zaczekaj.
ZacZekaj , zaczekaj a potem ewentualnie albo kupaż z innymi winami jak kolega wyżej radzi ,albo dodajesz drożdży do re-fermentacji wina. Ile drozdzy to nie podpowiem lecz znajdziesz to na forum na 100%.
Wylałem cały ryż i rodzynki i dodałem trochę drożdży. Zobaczymy :)
Napisz dokładnie jak robiłeś wino. Kup winomierz i zmierz Blg. Bez tego trudno będzie Ci pomóc.
A cukromierz posiadasz, dobrze było by poznać blg.
Nie posiadam. Kupie to w jasamie lub brico marche?
W brico sprzedają. Różne ceny, różne wielkości. Tego drugiego sklepu nie kojarzę.
Witam forumowiczów. Jestem tu nowy i mam pytanie bo nie potrafiłem nigdzie znaleźć odpowiedzi. Robiłem już parę razy wino ryżowe z przepisu:
7 l wody przegotowanej
1 kg ryżu (płukać 3 lub4 razy)
3 kg cukru
5 dkg drożdży
10 dkg rodzynek 
10 szt. Ziaren pieprzu czarnego
32 szt. Ziaren ziela angielskiego
2 cukry wanilinowe
sok z 1 dużej cytryny 
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka tymianku

Wszystko zalać wodą przegotowaną. Po 3 lub 4 tygodniach spuścic wszystko i usunąć ryż i zioła,zlać wino do klarowania na 2 tygodnie. Jeżeli po 4 tygodniach nie zakończyło fermrntacji, zostawic na dłużej.

Zawsze winko wychodziło dobre, ale ostatnio wino fermentowało bardzo leniwie a po upływie 4 tygodni wino zrobiło się musujące. Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło być nie tak? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wino dalej pracuje. Zostaw na jakiś czas, ew. mieszaj nastawem, żeby go odgazować.

Weź pod uwagę, że mogła być niższa temperatura nastawu, więc pracował wolniej.
Co znaczy musujące, dla mnie musujące jest wino w zamkniętej butelce po otwarciu :niewiem:.
Winno po pracowało lekko i przestało.
Da radę zrobić z tego bimber.

Winno po pracowało lekko i przestało.
Da radę zrobić z tego bimber?
To chyba nie forum do tego by dowiadywać się jak się robi BIMBER.

My robimy MIODY, WINA, CYDRY, NALEWKI a nie BIMBER...
(oficjalnie)
(08-10-2016, 20:04)wiczek13p napisał(a): [ -> ]Winno po pracowało lekko i przestało.
Da radę zrobić z tego bimber.

Winno po pracowało lekko i przestało.
Da radę zrobić z tego bimber?

Nie da rady jak nie ma tam %
(23-09-2016, 20:41)wiczek13p napisał(a): [ -> ]Wylałem cały ryż i rodzynki i dodałem trochę drożdży. Zobaczymy :)

Mi się wydaje ( jestem bez gwiazdkowy amator ), że przesadziłeś z cukrem ( za szybko dodałeś drugą porcję lub co gorsze wsypałeś cały od razu ) i tym samym wybiłeś drożdże. Wniosek - CUKROMIERZ ;) napisz czy ten syrop ruszył po dodaniu nowych drożdży ?
Przepraszam, że się podepne, niedługo będę nastawiał wermucik wg. Skrzycha i mam problem z doborem drożdży. Przepis jest na ok. 18%, wydaje mi się, że to troche za duża moc, szukam drożdży tak na 15%, najlepiej aktywne. Ktoś coś poleci ? Przepis radzi aby użyć Tokay/Sherry (na rynku mamy Biowin oraz Zamojscy - ale trzeba przygotować MD). W domu mam bayanusy g995 ale boje się tych drożdży :)
(10-12-2016, 20:36)beginner napisał(a): [ -> ]Przepraszam, że się podepne, niedługo będę nastawiał wermucik wg. Skrzycha i mam problem z doborem drożdży. Przepis jest na ok. 18%, wydaje mi się, że to troche za duża moc, szukam drożdży tak na 15%, najlepiej aktywne. Ktoś coś poleci ? Przepis radzi aby użyć Tokay/Sherry (na rynku mamy Biowin oraz Zamojscy - ale trzeba przygotować MD). W domu mam bayanusy g995 ale boje się tych drożdży :)

Ja użyłem do wermutu drożdży aktywnych  multimex, i trunek wyszedł mi 16 procent. Według mnie to dobre drożdże.
beginner - masz rację, że się boisz tych drożdży. One są tylko do ciężkiej pracy. Jak nie chcesz wina o dużej mocy to ich nie używaj.
Tak samo będzie z drożdżami Fermivin. Nie wiem jak w/w ale te są łatwo dostępne w marketach np OBI, BricoMarche.
beginner, mogę polecić drożdże aktywne Fermivin WS do 13%, do kupienia w marketach budowlanych.
Wyrabiają prawie 14%.
Też nie lubię mocnych win, a te drożdże mi pasują, większość win robię na nich.
Krzysztof, Fermivin są na 14% więc chyba to nie są aż tak mocne drożdże, no chyba, że masz na myśli Fermivin PDM. Mam nadzieję, że to tylko takie strachy bo niedawno nastawiłem pierwsze wino z jabłek, najsłabsze drożdże jakie dostałem w Brico to były Fermivin, a podobno powyżej 14% otrzymujemy jabola :) Więc lepiej żeby wyrobiły 14% i padły ..
Może źle się wyraziłem. Mnie chodziło o to, że drożdże Fermivin będą bardzo dobre do tego co chcesz zrobić. Nie polecam bayanusów. Przepraszam za pokrętny post, który można różnie odczytać.