Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Bananowe + Esencja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.

Robiłem w tym roku wino bananowe ( banany gotowane ze skórą ) wszystko ogólnie ładnie ale słabo wyczulany smak banana i wpadłem na pomysł aby dodać esencje bananową, taką jak się dodaje do zrobienia likieru. 
Czy ktoś próbował coś takiego robić? Myślicie że może coś z tego być?
Na +/- 25L nastawu taka buteleczka 20ml coś zmieni czy raczej popsuje? 

Pozdrawiam
Co prawda nigdy nie robiłem tak egzotycznego nastawu i również nigdy nie miałem potrzeby stosowania tego. Natomiast wydaje mi się ze o ile możesz dodać do gotowego ''wina'' z jakąś ilością alkoholu taka esencję to jest to kompletnie nieopłacalne. Taka buteleczka starcza na 0.75 litra alkoholu o ile dobrze wiem i musiałbyś dodać z 15-20 butelek żeby smak i aromat jakoś się zmienił. I to ci nie gwarantuje że by pomogło i ze wogóle byłoby to pijane.
Stanowczo odradzam no chyba ze chcesz poeksperymentować i masz na to środki finansowe.
Ja doradzalbym zabić drożdże, i dolać soku bananowego ze sklepu. Moze nie będzie klarowne, ale zdatne do konsumpcji.
dzięki za odpowiedz, cały czas myślę nad tą esencją ale może faktycznie zrobić to w mniejszej ilości żeby nie popsuć całego nastawu.

chyba zaryzykuje i zrobię 2 opcje w 5l gąsiorach, jedna będzie z esencją a drugie 5L będzie z sokiem bananowym tak jak kolega doradził.
Postaram się zdać relacje z wyników +/- za miesiąc co z tego wyszło ;)

Jeszcze raz Dzięki!