Mam jedno tradycyjnie lamerskie pytanie
. Poniewaz to moje pierwsze winko nie wiem kiedy ile powinienem dodac wody. Jutro robie miazge porzeczkowa i nie wiem jaka iloscia wrzatku ja zalac, w sumie kalkulator pokazuje 10 litrow moje pytanie brzmi kiedy je wlac i w jakich porcjach???
Na pewno nie 10 litrów! No chociaż nie wiem jaki masz nastaw
wody trzeba tyle, żeby przykryła owoce, ja dałem 2 litry. Resztę dodajesz już do wycisniętego z miazgi soku. Przynajmniej ja tak robię, ale to moja druga fermentacja w miazdze
Póki co w przeciwieństwie do pierwszej zachowuje się nieco zbyt spokojnie - zaczynam się niecierpliwic
Aha, po odcisnięciu soku też nie dodawaj od razu całosci wody, częsc może byc ci potrzebna do dodania 2 porcji cukru na przykład.
Nie znam dokładnie proporcji, ale jesli masz ogólnie 10L wody to częsc zagotuj ( np 3L ) i tym zaparz. Potem np w 2L rozpusc połowę cukru i dodaj na początku. Restę dodaj np 2L i reszta cukru po kilku dniach, a resztę wody jak się nieco uspokoi fermentacja, żeby ci wino nie wyszło. Tak np po 2 tygodniach
He he he Kopyr byłes szybszy o minutę