Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Słodkość wina.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, 13.06.2016 nastawiłem winko z truskawek. Chciałem otrzymać ok 17%
Przepis:
Truskawki 15kg
Woda          720ml
Cukier        4,8kg
Kwasek      20g
Drożdże      ZAMOJSKI (suszone) Malaga
Pożywka     ZAMOJSKI 5g
Pektopol      dwie łyżeczki
Syrop był dany na dwa razy. Od około 2 tygodni nie pracuje. Gdy sprobowałem smak bardzo wytrawny i tutaj moje pytanie: Czy słodzi się wino do swojego smaku czy tez do dosłodzenia mozna uzyc cukromierza i dosłodzic do słodkie powyżej 60–150 g/l.
Za podpowiedzi dziękuje
Wino słodzi się zawsze pod własne odczucia smakowe, dla jednego słodkie jest to co dla drugiego np. półsłodkie.
Dosłodzić wino można dwojako zależnie od tego co chcesz osiągnąć, a mianowicie dodajesz cukru aż do skutku czyli aż drożdże padną i reszta cukru pójdzie na dosłodzenie, % są na maxa tolerancji drożdży. Lub też siarkujesz używając pirosiarczynu potasu i dodajesz cukier pod spodziewaną przez Ciebie słodycz i wtedy wino będzie słabsze ale słodkie na poziomie zakładanym przez Ciebie.
Pamiętaj że 1blg = 10g cukru na jeden litr.
60-150 g/l to ogromne widełki, 6blg to wino na poziomie półsłodkie/słodkie, natomiast 15blg to dla mnie ulepek.
A jak z kwasowością tego wina bo truskawki posiadają około 1% kwasów a ty dodałeś jeszcze 20 gram kwasku i niewielką ilość wody bo niecały litr.
Czy to wino wcześniej było zlewane bo cztery miesiące od nastawienia to dość długi okres czasu.:niewiem:
Dzieki za szybką i jasna odpowiedź.
Wody dodałem 6400ml a nie 720ml sorki. Tak zlewałem już dwa razy i nawet fajnie jest klarowne. Nie ukrywam ze jest to moje pierwsze wino także nie mam porównania.
W jakiej proporcji za pomocą pirosiarczanu potasu siarkuje się wino by przestało pracować?
Z reguły 1g/10l, ale niektórzy dają mniej np. 0,6g/10l, ale ja obawiał bym się wznowienia pracy drożdży.
Przy drożdżach typu Bayanus G995 dawka musi być jeszcze większa, ale przy Twoich powinna wystarczyć.
dzięki, zamierzam zrobić z róży i chciałbym wino z troche mniej procentami.
(13-10-2016, 15:06)przemoprzemo1 napisał(a): [ -> ]dzięki, zamierzam zrobić z róży i chciałbym wino z troche mniej procentami.

To trzeba było zrobić odwrotnie. Truskawkowe lekkie a DR mocną .
(13-10-2016, 18:10)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(13-10-2016, 15:06)przemoprzemo1 napisał(a): [ -> ]dzięki, zamierzam zrobić z róży i chciałbym wino z troche mniej procentami.

To trzeba było zrobić odwrotnie. Truskawkowe lekkie a DR mocną .
Słuszna uwaga DR ja robię mocną i przynajmniej półsłodkie.
A to daliscie mi do myslenia, ale jak bede mial dwa winka mocne to moze i lepiej :-)