Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Gorycz
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam czy mogę coś zrobić z gorycza w winie mam pomanczowe stoi  2 lata
Czy gdy robiłaś te wino to dodałaś do nastawu pomarańcze ze skórą lub z albedo (biała "skórka" pomiędzy miąższem a pomarańczową skórą właściwą) ?
Tylko wyciśnięty sok
Prawdopodobną przyczyną są pomarańcze. Tzn. ich goryczka. Taki trefny materiał:(
Nie znam skutecznego sposobu na pozbycie się goryczki w winie.
Spróbuj na niewielkiej porcji dosłodzić. Może coś pomoże.
Jeśli w/w nie pomoże to pozostanie tylko termouszlachetnienie:) To pomoże na pewno. Jeno nie będzie to wino:)
Jakby co, można je pomieszać z innym winem..
Zrobić wermut bez dodawania ziół na goryczkę. Zbliża się zima to wykorzystasz na grzańca. A na przyszłość sok z pomarańczy wypij na świeżo bez marnowania go na winne wyroby.