Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kwasowość Pigwy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Mam zamiar zrobić winko z DR (już nazbierana, mrozi się  ;) ). W ogródku zostało jeszcze trochę pigwy, która jak wiadomo jest bardzo kwaśna. Zacząłem zastanawiać się czy istnieje możliwość dodania jakiejś ilości pigwy zamiast kwasku/soku z cytryny? Jeżeli tak to czy jest jakiś przelicznik ilości pigwy na kwasek? Szukałem informacji na temat kwasów występujących w pigwie ale znalazłem jedynie informacje o kwasie foliowym, który występuje w niewielkich ilościach jako witaminka dla nas. Niestety nie znalazłem informacji o innych kwasach i ich przybliżonych stężeniach.
Pigwa nie jest kwaśna. Kwaśny jest pigwowiec.
Co więc masz?
Faux pas, oczywiście że mam pigwowiec.
1 kg pigwowca = 40-45 g kwasku cytrynowego.
Dziękuje pięknie :)