Witam.
25.09.16r zalałem wino ryżowe z 15 litrów wody, 5 kg cukru, 2 kg ryzy, 400 gram rodzynek.Do tego MD 10g + 7 gram pożywki. - Balon 25 l
22.09.16r na ten czas wino ma prawie miesiąc, poziom cukru 5 blg. Bąbelkowanie wody w rurce średnio raz na pol minuty.
Tutaj pytanie...
1.Czy blg musi wynosić kolo 0 zęby spuszczać je z nad osadu ?
2.Niepokoi mnie kolor wina, mocno mętne a ryż płukałem ok 8 razy.
3.Drugie wino ma 2 tyg z dzikiej róży i tez kolor mnie niepokoi, zauważyłem ze na taki kolor zmieniło odcień po dodaniu drożdży z pożywka na samym początku tworzenia wina.
Pozdrawiam.
Konkretną nazwę drożdży jakich użyłeś podaj.
W winie ryżowym dałem drożdże multimex i pożywkę również.
A w winie z dzikiej róży drożdże bayamus a pożywka activit po 10g na 25l balon.
Po wlaniu drożdży i pożywki właśnie na taki kolor wino się zmieniło i tak pozostało a w smaku ryżowe wydaje się spoko i mocne jest, bynajmniej tak mi się wydaje.
Dodam ze balon z winem z ryżu jest lekko koloru zielonkawego.
Spokojnie wino pracuje wiec i jest mętne. Drożdże skończą robotę to zacznie się klarować.
1.A czy poziom blg musi wynosić 0 ? żeby zacząć przelewac wino do klarowania?
Bo rożnie z tym piszą zauważyłem, raz piszą ogólnie np 3 tygodnie i można zlewać a inni piszą zęby blg było 0 lub od 0 do 2.
2.A wino podczas klarowania można trzymać dalej w pokoju w temp ok 20 stopni C?
Dziwi mnie tylko kolor wina z dzikiej róży bo że mętne to nie problem ale powinno robić się lekko różowe a nie białe (moje wino z DR stoi tydzień i już troszkę zmieniło barwę), zresztą tak samo ryżowego, po miesiącu powinno być lekko słomkowe, ale może to wina zdjęcia.
W zasadzie poprawnie, tylko nigdy nie zalewam owoców wrzątkiem, a także drożdże Bayanusy G995 rozrabiam w samej wodzie bez cukru.
Wino robię bardziej ekstraktywne, na 10l 4kg DR owoce trzymam w nastawie 6 tygodni.
Proponował bym poczytać na forum o winie z DR, temat tutaj jest bardzo bogaty i da Ci masę interesujących informacji.
Tydzień temu nastawiłem w wiadrze 20l 6kg Caniny, mam nadzieję że uzyskam 13-14l wina.
Poprzednio nastawiłem z Rugosy, 5kg owoców i uzyskałem niecałe 10l, rugosa daje dużo "błota" na dnie.
Masz może zdjęcie po zalaniu róży wrzątkiem jaki kolor miał płyn z różą?
Jeśli BLG ma 0, a dalej pracuje to sprawdź swój cukromierz na wodzie o temp. 20 st. C i zastosuj poprawkę dla swojego nastawu. Jeśli rzeczywiście wyjdzie 0 to pozwól mu robić dalej... Ciekawe kiedy się zatrzyma
Wino po zlaniu wrzątkiem było lekko różowawe z tego co pamiętam, w balonie wydaje się kolor taki mętny brązik od drożdży, a gdy zlałem do pojemnika ok litr wina aby rozpuścić pol kg cukru to kolor widać było lekko różowawy wiec z tym jest ok.
BLG z samą woda wynosi 0.
Szkoda ze nie zmierzyłem jakie BLG było po dodaniu 0,5 kg cukru.
Powoli muszę wyniszczać cukrem bayanusy.
Że nie zmierzyłeś po dodaniu cukru blg, to faktycznie błąd, ale jeżeli bierzesz bayanusy na wytrzymałość to to niema większego znaczenia bo musisz się nastawić na ciężki bój 18% to norma a jak się uprą to i więcej.