22-10-2016, 12:41
Wiem, jest kilka wątków, ale wytłokowego winogronniaka raczej jeszcze nie ma.
* Zacząłem 23.09 od wytłoków Oporto, odmiana fajna z cienką skórką, po czasie rozpadającą się ale nie barwiącą intensywnie. Wytłoki zostały zalane 5l wody marki Żywiec Zdrój plus miód Polskiego Pszczelarza (wielokwiat 2 miodobrania - akacja, malina, jeżyna, chabry i trochę spadzi liściastej, przyjemny) w delikatnej ilości, żeby odfermentował do zera. Drożdże Bayanus G995. Pożywki zero i świadomie.
* Po 2 tygodniach odprasowanie, 2x domiodzenie (z dodatkiem wody, żeby miód się rozpuścił), zlanie.
* 20.10 zalanie miodem kolejnych wytłoków - tym razem Regent dla lepszej barwy.
* Dzisiaj lekkie domiodzenie (z dodatkiem wody, żeby miód się rozpuścił), wygląda jak na zdjęciu, smaczek bardzo fajny.
Wody daję tyle żeby docelowo wszystko trafiło do balonika 10l.
W planach końcówki, nie powinien być zbyt słodki, około 3-4blg.
Pardonsik za chaotyczny opis i niezbyt dokładne określenie składników, to taki żywiołowy miodek
* Zacząłem 23.09 od wytłoków Oporto, odmiana fajna z cienką skórką, po czasie rozpadającą się ale nie barwiącą intensywnie. Wytłoki zostały zalane 5l wody marki Żywiec Zdrój plus miód Polskiego Pszczelarza (wielokwiat 2 miodobrania - akacja, malina, jeżyna, chabry i trochę spadzi liściastej, przyjemny) w delikatnej ilości, żeby odfermentował do zera. Drożdże Bayanus G995. Pożywki zero i świadomie.
* Po 2 tygodniach odprasowanie, 2x domiodzenie (z dodatkiem wody, żeby miód się rozpuścił), zlanie.
* 20.10 zalanie miodem kolejnych wytłoków - tym razem Regent dla lepszej barwy.
* Dzisiaj lekkie domiodzenie (z dodatkiem wody, żeby miód się rozpuścił), wygląda jak na zdjęciu, smaczek bardzo fajny.
Wody daję tyle żeby docelowo wszystko trafiło do balonika 10l.
W planach końcówki, nie powinien być zbyt słodki, około 3-4blg.
Pardonsik za chaotyczny opis i niezbyt dokładne określenie składników, to taki żywiołowy miodek