26-10-2016, 11:52
Witam,
Mam pytanie, czy ktoś używał drożdży Vinjäst Tokay, Vinjäst Madeira, Vinjäst Bordeux, SIHA-Cryarome, Mycoferm A-R-T, Fermivin "zwykłe" (nie PDM) do miodów pitnych?
Jeśli tak, to jakie macie opinie, spostrzeżenia, uwagi czy sugestie?
Ja jak do tej pory głównie używałem IOC Efficience ze względu na to, że nie szaleją z ilością %, a poradziły sobie bardzo dobrze z półtorakiem (czy też z winem aroniowym) między innymi.
Używałem również drożdży Johannisberg M/35 Zajmojskich, a raz nawet ich drożdży Tokaj 22 i za każdym byłem zadowolony z efektów.
Zastanawiam się nad skorzystaniem z innych drożdży (z pośród wyżej wymienionych). W planach mam (trójniaki, dwójniaki) miody naturalne z wielokwiatu i miodu malinowego oraz owocowy na bazie wielokwiatu.
Mam pytanie, czy ktoś używał drożdży Vinjäst Tokay, Vinjäst Madeira, Vinjäst Bordeux, SIHA-Cryarome, Mycoferm A-R-T, Fermivin "zwykłe" (nie PDM) do miodów pitnych?
Jeśli tak, to jakie macie opinie, spostrzeżenia, uwagi czy sugestie?
Ja jak do tej pory głównie używałem IOC Efficience ze względu na to, że nie szaleją z ilością %, a poradziły sobie bardzo dobrze z półtorakiem (czy też z winem aroniowym) między innymi.
Używałem również drożdży Johannisberg M/35 Zajmojskich, a raz nawet ich drożdży Tokaj 22 i za każdym byłem zadowolony z efektów.
Zastanawiam się nad skorzystaniem z innych drożdży (z pośród wyżej wymienionych). W planach mam (trójniaki, dwójniaki) miody naturalne z wielokwiatu i miodu malinowego oraz owocowy na bazie wielokwiatu.