Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Drożdże do miodu - pytanie o opinię.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
 
Mam pytanie, czy ktoś używał drożdży Vinjäst Tokay, Vinjäst Madeira, Vinjäst Bordeux, SIHA-Cryarome, Mycoferm A-R-T, Fermivin "zwykłe" (nie PDM) do miodów pitnych?
Jeśli tak, to jakie macie opinie, spostrzeżenia, uwagi czy sugestie?
 
Ja jak do tej pory głównie używałem IOC Efficience ze względu na to, że nie szaleją z ilością %, a poradziły sobie bardzo dobrze z półtorakiem (czy też z winem aroniowym) między innymi.
Używałem również drożdży Johannisberg M/35 Zajmojskich, a raz nawet ich drożdży Tokaj 22 i za każdym byłem zadowolony z efektów.
 
Zastanawiam się nad skorzystaniem z innych drożdży (z pośród wyżej wymienionych). W planach mam (trójniaki, dwójniaki) miody naturalne z wielokwiatu i miodu malinowego oraz owocowy na bazie wielokwiatu.
(26-10-2016, 11:52)winorobek napisał(a): [ -> ]Fermivin "zwykłe" (nie PDM) do miodów pitnych?

Ja wiekszości nie znam, lecz mogę się wypowiedzieć na temat Fermvinu. Zwykłych do miodu nie użyłem, PDM już tak. Miód z początkowego 35 stanął na 21. (dolałem wody i lekko ruszył). Kolega robił duży nastaw na PDM i też mu (za szybko stanęły).
Wniosek: Nie polecam FERMVIN PDM do miodów.
Koledzy pytanie było o konkretne drożdże. Zaśmiecacie wątek.

Sabahtani - absolutnie nie zgodzę się z Tobą. Drożdże Fermivin PDM jak najbardziej nadają się do miodów. Przyczyn zatrzymania fermentacji upatrywał bym w czym innym. Może źle przechowywane drożdże albo błędy podczas przygotowania nastawów. Ja i wielu forumowiczów skutecznie przeprowadzali fermentację na w/w drożdżach.

winorobek - osobiście uważam, że praktycznie każde drożdże nadają się do fermentacji miodów. Odpowiednie ich przygotowanie, zaszczepienie dobrze przygotowanego nastawu oraz prawidłowo prowadzona fermentacja są podstawą sukcesu. Na wymienionych przez Ciebie drożdżach miodów nie robiłem. Dodam tylko, że drożdże Mycoferm ART oraz Fermivin redukują kwas jabłkowy co może mieć wpływ na przebieg fermentacji (zależnie od nastawu pozytywny lub negatywny).
@krzysztof1970 ja się nie martwię procesem, w końcu nie będe tego robił pierwszy raz ;-)