Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Orzeźwiające wino pomarańczowe. Dodatki...?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam;)
W związku, że powoli nadchodzi sezon na cytrusy, postanowiłem przygotować jakieś fajne, orzeźwiające winko z pomarańczy na przyszły sezon letni. Chodzi mi po głowie kwaskowe winko w okolicach 12% półwytrawne.
Przeglądałem wątki na forum i wszyscy (którzy chwalą się przepisami) robią wina z samych pomarańczy, ewentualnie z dodatkiem cytryn lub mandarynek. 
Czy stosujecie jakeś inne dadatki? Czy może ktoś zna jakieś przepisy ze startymi skórkami, limonką, przyprawami takimi jak goździki, kardamon, anyż? 
Za wszystkie sugestie z góry dziękuję;)
Pozdrawiam.
Piotrek
Jak lubisz gorzkie wino to rób :)
(27-10-2016, 20:16)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Jak lubisz gorzkie wino to rób :)

Dlaczego gorzkie? Chciałbym kwaskowate a nie gorzkie:p
(27-10-2016, 20:47)PiotrekH napisał(a): [ -> ]
(27-10-2016, 20:16)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Jak lubisz gorzkie wino to rób :)

Dlaczego gorzkie? Chciałbym kwaskowate a nie gorzkie:p

To nie rób z cytrusów.
Rozchodzi sie o to iż albedo z owoców cytrusowych w winie tworzy gorycz. Ja natomiast skupilem sie na soku wyciśniętym z pomarańczy, bez białej otoczki czy albedo, bez skory. Przepisów pełno więc poszukaj.
(31-10-2016, 21:30)Karol4511 napisał(a): [ -> ]Rozchodzi sie o to iż albedo z owoców cytrusowych w winie tworzy gorycz. Ja natomiast skupilem sie na soku wyciśniętym z pomarańczy, bez białej otoczki czy albedo, bez skory. Przepisów pełno więc poszukaj.

Też będzie goryczka. Cytrusy to nie materiał na wino. Spotkałeś gdzieś w sklepie wino z cytrusów ? Dlaczego "potęgi cytrusowe" nie robią wina z nadmiaru owoców ?
Niedawno na forum był wątek o takim winie. Niestety autor "walczył" z goryczką.
Nikt nikomu nie broni robić takiego wina. Tylko po co? Mamy dużo lepszego "materiału" do wyrobu wina.
Odpowiadam w wątku po paru latach przerwy, ale co tam...
Ja robię czasem z innych owoców niż standardowe - właśnie np cytrusy, bo wśród znajomych właśnie wszystko oklepane ze smaków, a tak to zawsze chętnie kosztują czegoś niestandardowego :cool: jeśli oczywiście wychodzi :D