Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Ciemne winogrona+pigwowiec
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie

Mam takie pytanko bo nie mogłem nigdzie znaleźć interesującej mnie odpowiedzi. Czy można połączyć winogrona ciemne z pigwowcem (nie mylić z pigwą:)

Może ktoś z Was kiedyś próbował tego eksperymentu i zechciałby podzielić się doświadczeniem. To że wino wyjdzie to jestem raczej pewien bardziej zastanawia mnie stosunek jednych owoców do drugich.

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję :)
A po co chcesz mieszać? Nie chcesz robić wina tylko "winko"?
Mieszać? Powiem tak i jednego mam trochę mało i drugiego też nie za dużo. A nie lubię marnować czego natura dała ;) Także pomyślałem że może by zrobić taki mix :D
Może i można ale... w dziale "Wina owocowe".

Przenoszę.
Ciekawe miałem taką samą myśl, właściwie to konkretniej,
myślałem żeby pigwowca dodać do winogronniaka wytłokowego.
Trochę mało kwaśny, jak na miód, więc dokwaszać będę.
Praktyki niestety nie mam, pigwowca dodam w ostatnim etapie, po wyprasowaniu nastawu.
Na razie fermentuje miazga.

Co do pigwowca, to bardzo dobry materiał, ale kwaśny.
Jeżeli winogrona mają dużo kwasów, to nie wiem co z tego wyjdzie.
Pigwowiec nadaje się znakomicie do miodów.
Witam

Z racji iż nie chcę zakładać nowego wątku zapytam się tutaj, może ktoś coś poradzi.

Mianowicie zrobiłem nastaw z samych winogron ciemnych. Czysty sok miał 8 Blg, dodałem cukier wodę i blg pokazało mi 20. (moszczu miałem 10l) Do tego matka drożdżowa Zamoyski była pięknie wychodzona i po dwóch dniach nic, zero reakcji. Dzisiaj dolałem jeszcze 1 litr wody żeby obniżyć Blg. Dodam że na 10l moszczu dodałem niecałe 2g piro, i z tym moszcz stał ponad 30h a nawet więcej dopiero potem dałem drożdże i resztę składników. Kurcze zaczynam się zastanawiać czy te winogrona nie są jakieś zaczarowana. Dokładnie 2 lata temu też próbowałem z nich zrobić wino, czego ja tam nie robiłem chyba ze 3 matki drożdżowe dałem i nic, zaoctowało i było po zabawie. Teraz nie chcę powtórki z niemiłej rozrywki, ale na razie się na to zapowiada :(

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak. Nie jest to moje pierwsze wino i doświadczenie mam ale z tymi winogronami chyba na pawde jest coś nie tak. Aczkolwiek kilka lat temu robiłem z nich wino i wyszło bardzo dobre. A teraz druga i trzecia próba i nic:(

Co do samych winogron nie są to oczywiście jakieś wykwintne typowe winogrona pod wino.
(04-11-2016, 17:08)orfeusz napisał(a): [ -> ]Mianowicie zrobiłem nastaw z samych winogron ciemnych. Czysty sok miał 8 Blg,.............. Kurcze zaczynam się zastanawiać czy te winogrona nie są jakieś zaczarowana............ ale z tymi winogronami chyba na pawde jest coś nie tak.

Oczywiście że coś jest nie tak. Maja 8 blg ??? Słownie osiem ??? Zrywane teraz , nie w czerwcu ?
Może to jednak są orzechy, jesteś pewien że winogrona ? ;)
(30-10-2016, 21:26)orfeusz napisał(a): [ -> ]Witam serdecznie

Mam takie pytanko bo nie mogłem nigdzie znaleźć interesującej mnie odpowiedzi. Czy można połączyć winogrona ciemne z pigwowcem (nie mylić z pigwą:)

Może ktoś z Was kiedyś próbował tego eksperymentu i zechciałby podzielić się doświadczeniem. To że wino wyjdzie to jestem raczej pewien bardziej zastanawia mnie stosunek jednych owoców do drugich.

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję :)

Doradzam ostrożność. Pigwowiec jest bardzo kwaśny, chyba jeszcze bardziej niż cytryna.
(04-11-2016, 17:34)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(04-11-2016, 17:08)orfeusz napisał(a): [ -> ]Mianowicie zrobiłem nastaw z samych winogron ciemnych. Czysty sok miał 8 Blg,.............. Kurcze zaczynam się zastanawiać czy te winogrona nie są jakieś zaczarowana............ ale z tymi winogronami chyba na pawde jest coś nie tak.

Oczywiście że coś jest nie tak. Maja 8 blg ??? Słownie osiem ??? Zrywane teraz , nie w czerwcu ?
Może to jednak są orzechy, jesteś pewien że winogrona ? ;)

tak jestem pewien że 8 :(. podczas pomiaru czystego soku winomierz wskaz wartość 12, od tego jak pamiętam odejmuje się 4 jednostki na niecukry i otrzymuje się pożądaną wartość. Nic na to nie poradzę jak się nie ma czego się chce to bierze  się co dają ::(

Ok ale pomijać fakt nie najlepszych winogron, to po dodaniu syropu cukrowego nomen omen powinno to wystartować czy też nie? Czy tu jest problem w owocach?
witam

chciałbym obwieścić wszem i wobeć ze po 5 dniach wino wystartowało ::) normalnie cud!!!! i jest jak na razie wszystko OK, a pracuję tak że w nocy spać nie można...
Witam ponownie

Muszę zwrócić się o pomoc bo coś mi nie pasuje ::( Mianowice dzisiaj przelałem wino z dna osadu, wychodziło swoje, cukromierz wskazuje poniżej zera i to dobre 4 jednostki;) ale przelałem to co miałem do balona o pojemności 20 litrów a tam niespodzianka, jest tego około 16 może 17 litrów czystego wina. Brakuje mi jakieś 4 litry ::(gdzie popełniłem błąd w obliczaniach, a było to tak:

11 kg winogron, po ich zmiażdżeniu otrzymałem 10l (wiem że to dużo no ale mierzyłem to wszystko i tak wyszło)
dodałem 7.7l wody i 3,7kg cukru. Pierwsze BLG czystego soku było 8 już z poprawką.  A planowałem otrzymać 20 litrów wina o mocy 13%. I teraz cały mój misterny plan wziął w łeb :(

Ktoś poratuje co zrobiłem nie tak? Doczytałam się że wydajność z winogron to z 1kg około 0.7l soku czy w tym tkwi błąd. Zamiast tych 10 litrów powinienem przyjąć 7,7l soku a nie 10l moszczy(sok z owocami) ?
Tak. Ja z 14kg winogron uzyskałem ~10l soku.
Czyli jednak powinienem wziąć ten wskaźnik 0.7l ?

Aj aj aj, ale sobie bałaganu narobiłem :(



Twojego posta poprawiłem.
Bardzo proszę, kolejne zdania zaczynaj z wielkiej litery zgodnie z Regulaminem Forum, który czytałeś i zaakceptowałeś.To nie gg. Moderator.
Miałbym jeszcze prośbę do kolegów i koleżanek :) Gdyby ktoś teraz mi wytłumaczył co ja tak na prawdę zrobiłem i co otrzymałem bo się pogubiłem :(

Info z czego zrobiłem wino:
11kg - winogron
BLG czystego soku już po poprawce - 8
dodana woda - 7,7l
dodany cukier - 3,7kg

Teraz mam czystego wina tak około 17l

Będę wdzięczny za rozpiskę ile ten mój nastaw może mieć teraz %. Osobiście chciałem otrzymać 13%, dlatego też jeszcze mam możliwość skorygowania tego - przynajmniej mam taką nadzieję ;)
Jeśli przerobi cały cukier to będzie około 14,7 %
(07-12-2016, 13:41)Boullii napisał(a): [ -> ]Jeśli przerobi cały cukier to będzie około 14,7 %

???? Angel - czy mogę poznać jak to obliczyłeś. Wiem że proszę o chwilkę czasu na napisanie tychże obliczeń ale będę bardzo wdzięczny. Załóżmy że to będzie taki prezent na święta :D