Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Daktylowo żurawinowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich i z góry przepraszam jeśli było przerabiane, ale chyba nieumiejętnie przeszukuję internet lub nie bardzo rozumiem pewne pojęcia.

Chcę zrobić moje pierwsze wino z suszonych owoców
Gąsior 5l
400g daktyli
200g żurawiny
drożdże
pożywka

Wyczytałem że należy przepłukać suszone owoce, pokroić zalać wrzątkiem 1l. ale co dalej ? kiedy dodać resztę wody z cukrem ? W jaki sposób i kiedy dodać drożdże i pożywkę ?

Jeśli ktoś będzie miły i podpowie mi jak dokładnie fachowo to zrobić będę bardzo wdzięczny.
Czy pierogi ruskie je się inaczej niż pierogi z kapustą i grzybami ?

Robisz jak każde wino z suszu. Wzoruj się na DR na przykład.
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=100
Cały dział stoi otworem.
Owoce zalane wrzątkiem po to aby wypłukać olej którym są bardzo często konserwowane. Zalewasz kilka razy i wodę wylewasz. Jak nie będzie brudów to zalewasz ostatecznie wodą w ilości z przepisu. Pożywkę i drożdże daję się od razu bez względu na to jakie wino się robi.
Proszę byś kolejne pytania zamieszczał w już zamieszczonych na forum tematach. Otwieranie nowych niepotrzebnie wprowadza chaos i jest niezgodne z Regulaminem. Temat zamykam.