Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: dolewanie wody
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Po co dolewac wody do wycisnietego soku? czy nie lepiej poddac fermentacji sok bez wody? wino nierozcienczone chyba bedzie lepsze.
Jest duże prawdopodobieństwo, że wino będzie zbyt kwasne. Pozatym względy ekonomiczne :diabelek: przemawiają za tym, żeby wina było więcej niż mniej. Sok obok cukru jest najdroższym składnikiem wina, więc z tej samej ilosci lepiej zrobic więcej niż mniej wina :tak: oczywiscie w granicach rozsądku. Czasem wycisnięty sok jest też zbyt gęsty na wino.
Do soku z jabłek uzyskanego dzięki sokowirówce nigdy nie dodaję wody. Do soku z wisni dodaję, ażeby było więcej wina - choc ponoc powinno się dodawac. Do ryżowego, po usunięciu ryżu, zawsze dodaję wody. Ale w przepisach szczegółowych na stonie jest sporo na ten temat.