Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z aroni + sok jabłkowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam, 
przeczytałem dużo wątków o winie z aronii, zastanawiam się nad jednym z dwóch przepisów. Proszę o porady, ale najpierw. 

Mam tylko 3.9 kg aronii, zamrożonych od wakacji. Żona miała coś z nich robić, ale nie zrobiła więc teraz są moje :)

Wino ma być z dodatkiem soku jabłkowego. Mam dwa przepisy i nie wiem, z którego będzie lepsze wino (przepisy na 6 litrów wina)

Pierwszy:
Owoce aronii - 3.9 kg (założona wydajnosc 60%)
Sok jabłkowy - 1.3 l (karton np z biedronki)
Woda - 1.3 l
Cukier - 1.3 kg 

Drugi (z klubu winiarzy) zakłada proporcję 40% soku : 60% syropu cukrowego , więc:
2.34 litra soku z aronii w stosunku do 3.51 litra syropu cukrowego (2.3 l wody, 2kg cukru)
Niestety ten przepis jest bez dodatku soku jabłkowego. 

W związku z powyższym mam kilka pytań. 
1. Który przepis dla Was jest lepszy ?
2. W przypadku drugiego przepisu, wiecie jakie proporcję zachować przy dodaniu soku jabłkowego zamiast syropu cukrowego ?
3. Chcę przeprowadzić wstępną fermentacje w miazdże, czytalem o czasjw 2-3 dni, oraz 5-7 dni. Który jest prawidłowy.
4. Czytałem również o dodaniu odrazu całej wodu i cukru w przypadku wina z aronii. Czy tak jesf poprawnie ? W innych winach tak nie robiłem, a to z aronii będzie pierwszę.

Proszę o pomoc.
Wątek pisany na telefonie, więc za ewentualne literówki - przepraszam.
Jaką masz pojemność butli ?
Z wody zrezygnuj całkowicie, zastąp ją sokiem jabłkowym.

Ten drugi przepis z jakiego klubu winiarzy ?
Z niego jakiś mózgotrzep wyjdzie. Tego cukru to na ponad 20%.
Butla 6 litrów.

Link do przepisu "klub winiarzy" (przepis 1)
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/win...aroniowego

Wodę wyeliminuję.
Fermentacja 2 - 3 dni wystarczy ? I skłaniam się jednak do nie dodawania całego cukru odrazu.
Będzie dobrze ?

Pozdrawiam
Piotr_K napisał(a):...Drugi (z klubu winiarzy) zakłada proporcję 40% soku : 60% syropu cukrowego...

Hola, hola, odwróciłeś podane w przepisie proporcje soku i syropu, a to zasadniczo zmienia charakter wina. Szybko popraw, póki kguser tego nie widział.
Pozdrawiam Jacek.
Stosowalem sie do pierwszeo przepisu, nie trzeciego :)
Piotr_K napisał(a):Stosowalem sie do pierwszeo przepisu, nie trzeciego :)
No nie opowiadaj, w pierwszym przepisie kguser wyraźnie napisał żeby wyliczyć ilość cukru na 11 - 12 % alkoholu, a Ty chcesz dodać tyle, że w efekcie otrzymasz wino o mocy z trzeciego przepisu - bo raczej nie uda Ci się zatrzymać fermentacji na poziomie 11-12 % alkoholu - i jak na taką moc, będzie ono zbyt rozwodnione. A nawet jeżeli Ci się uda zatrzymać fermentację na zakładanym poziomie, to otrzymasz ulepek o małej zawartości alkoholu. Tak czy siak - jak dla mnie beznadzieja.
Pozdrawiam Jacek.
jacuś dokładnie zauważył że ilość cukru jaką chcesz dodać, jest prawie dwa razy za duża. Sam dodany cukier, gdyby drożdże go przerobiły, dałby moc wina powyźej 20%. Masz jeszcze dodatkowo cukier w aronii. Oczywiście drożdże nie przerobią takiej iości cukru ale tak czy siak wino będzie zbyt słodkie ( a nawet ulepkiem)
A jak zamierzasz otrzymać sok z aronii?
Proporcja 40:60 (sok : syrop cukrowy) jest dobra dla wina delikatnego w typie wina gronowego lekkiego. Technologia wyrobu takiego rodzaju wina została opracowana na Politechnice Łódzkiej pod koniec lat 80-tych przez doktora Czyżyckiego. Przepis nie odnosi się do fermentacji aronii w miazdze a do fermentacji pozyskania soku.

Na końcu cytowanego przez ciebie artykułu jest uwaga że autorzy podają przepisy na wina wytrawne.
Tak, teraz widzę swój błąd.
Przyjąłem że skoro syropu cukrowego ma być 60 % to musi on mieć minimalną ilość wody.
A przecież 60 % syropu cukrowego, może mieć różna wartość wody w stosunku do cukru.

Wg. moich obliczeń dla 12% wina będę potrzebować (przy założeniu średniej wartości cukrów w aronii 75)
Cukry = 5,85  x 12 x 17 = 1193
1193 - 175 = 1018
Oczywiście dokładne obliczenia zależą od ilości uzyskanego soku z aronii - przyjąłem, że uzyskam 2,34 litra :)

A mogę wg. zalecenia TEQUILI, zastosować sok jabłkowy zamiast wody w przepisie od klubu winiarzy ?
Ewentualnie go rozcieńczyć lub dosłodzić tak, aby uzyskać wino 12% ?




Możesz wodę zastąpić sokiem jabłkowym ale uwzględnij w obliczeniach cukier zawarty w soku.
Ok.
Fermentacje zrobie do max 3 dni. Połowe zalecanego soku dam do fermentacji w moszczu. Druga juz po wlaniu do dymiona.
Użyję uniwersalnych drożdzy Zamojskiego. Chyba że są jakieś zalecane pod aronię - zastanawiam się nad Malaga.
Dziękuje.
Możesz użyć Fermicru VR5.
W pobliżu tylko Zamojski lub Biowin Tokaj i uniwersalny.
Zamówić nie zdarzę, a nie chce tracić pół dnia, jadąc przez pół miasta :)
Ale na przyszłość zapamiętam. Mam nadzieję, że z Zamojskiego będą ok :)

Pozdrawiam
(24-11-2016, 22:25)Piotr_K napisał(a): [ -> ]Mam nadzieję, że z Zamojskiego będą ok :)

Ok będą, tylko tracisz co najmniej 3 dni na przygotowanie MD. Jest tyle szczepów drożdży aktywnych , które gotowe są do dodania po 20 minutach że dziwię się żę jeszcze komuś chce się robić matki drożdżowe. To tak jak na wczasy nad morze jechał byś wozem konnym.
Właśnie wczoraj miałem robić to wino z aronii kicha. Drożdże płynne Biowinu Tokaj nie wystartowały .... Od Zamojskim zawsze wychodziła mi MD.
Ale czytałem na forum, że z Biowinowskimi lubi tak być, ponieważ w sklepach różnie to przechowują i później lubią być problemy.
Będę jednak musiał się zaopatrzyć w aktywne (na taką sytuację jak wczoraj)

Bayanus G995 - odpadają, nie chce mieć później problemów z ich ubiciem.
Kupię Fermicru VR5 lub FERMICRU LS2.

Drożdży nie powinno się dzielić, ale ... na tych aktywnych piszę że są przeznaczone na 10 - 35 l wina. Co w przypadku jak chcę przygotować tylko 5 litrów. Dzielić czy nie ?

Pozdrawiam
Obojętnie czy masz 5 czy 35 litrów dodajesz całą paczkę. Plusem tego będzie że w bańce 5l szybciej ruszy ferment.
(28-11-2016, 11:38)Piotr_K napisał(a): [ -> ]Drożdży nie powinno się dzielić, ale ... na tych aktywnych piszę że są przeznaczone na 10 - 35 l wina. Co w przypadku jak chcę przygotować tylko 5 litrów. Dzielić czy nie ?

Możesz podzielić, ale istnieje ryzyko że podczas dzielenia do tych które zostawiasz dostanie się wilgoć i nie będą skuteczne. Ja dzieliłem parę razy i przechowuję zawsze w lodówce w woreczkach strunowych. Nie miałem problemów z wystartowaniem.
Dopiero dzisiaj udało mi się nastawić to wino. I potrzebuje pomocy przy obliczaniu.
Fermentacja w miazdze będzie trwać 2 - 3 dni.
BLG soku z miazgi 15. Po odjęciu niecukrów wyniesie 9. Sok z aronii 2,4 litra
Dodałem 3 litry soku jabłkowego o blg 11 (dla zachowania proporcji 40:60, dodam jeszcze 0,5 litra)

Po wymieszaniu Blg wynosi 12 ? W jaki sposób mogę obliczyć teraz ilość cukrów potrzebnych do uzyskania wina o mocy 12 % ?
Panowie jak policzyć te niecukry po dodaniu soku jabłkowego. Jutro chcę dosładzać wino.
Piłem sok z aronii z liśćmi wiśni. Poezja. Spróbuj z sokiem z wiśni, chyba, że masz liście.
Już wino pyka z sokiem jabłkowym. Może może za rok będzie z wiśnią.
Mam problem z policzeniem zawartości alkoholu w tym winie. W smaku wyszlo bardzo dobrealw niestety słabe.
Nie radzę sobie z niecukrami w tym aroniowym. Proszę o pomoc w wyliczeniu. Poniżej opis produkcji.

17.12.2016
Fermentacja w miazdze.
Sok z aronii BLG 15, ilość 2.4 litra
Sok z jabłek BLG 11, ilość 3.0 litry

19.12.2016
BLG 9
Dodano - cukier 664 g, sok jabłkowy 250 ml
BLG 17

30.12.2016
BLG 5
Nie pykało więc dodałem piro 0.6 grama

04.02.2017
BLG 2, jednak jeszcze pracowało nawet po piro
Następnie dodałem 200g cukru dla smaku
BLG 5

Proszę o pomoc w wyliczeniu.
Proszę przynajmniej sprawdzić czy moje wyliczenia są poprawne.

Sok z aronii 15 blg - niecukry 6 = 9, soku 2.4 litra
Sok z jablek 11, soku 3 litry
Czyli w sumie mam 5.4 soku o blg 10

Fermentacja w miazdze zjadla 10g/l
Poźniej blg z 17 spadło do 5, czyli zjadło 120 g
I na koncu z 5 spadło do 2, czyli zjadło 30 g

W sumie drożdze zjadły 160g cukru co podzielone przez 17 = 9.5 %
W winku nie czuć tej mocy, więc gdzieś popełniłem błąd, a znaleźć go niestety nie potrafię :/.
Napiszcie przynajmniej czy dobrze sam liczę. Proszę :)
Wg. mnie wyliczenia są z grubsza poprawne.
Dodał bym jeszcze z 0,5% bo alkohol "zmniejsza" ilość BLG. Czyli masz około 10% wino.

ps. Jak dałem rodzinie do posmakowania mojego wiśniowego wina (robionego na 14%-15%), to w pierwszej opinii było "słabe", po drugim kieliszku jak zaszumiało w głowach stwierdziła, że w smaku słabe a w głowie czuć.
Jak dobrze wino dojrzeje to nie czuć "alkoholem".
Trochę mnie uspokoiłeś. Pierwszy raz mam wino z aronii więc może faktycznie nie czuć w nim tak mocy :). Za kilka miesięcy jak wypiję parę lampek to mam nadzieję poczuć te 10% ;).
Stron: 1 2