Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Ryż - żurawina - rodzynki.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

11 listopada nastawiłem wino 15L, po okołu 6ściu dniach przestało pracować, po dodaniu syropu z 1kg cukru mało co nie rozsadziło butla tak zaczęło fermentować( przez 5 dni), 
dzisiaj mija 12 dzień i bąbelek leci raz na 3/4 sekundy, moje pytanie brzmi kiedy to zlewać z nad osadu i czy dodawać jeszcze cukru jak przestanie pracować żeby dalej fermentowało ostro? 
Wino ładnie sie klaruje, kolor różowo-pomarańczowy 
A oto przepis:

2+1kg cukru
2kg ryżu
2 cytryny
drożdże 
pożywka
11L wody
20dag rodzynek
0,5kg żurawiny
Cukru jest na 15%
Ile drożdże zrobią ? Nie wiadomo bo nie piszesz jakie użyłeś.
Na razie fermentacja jest szybka. Kontroluj poziom cukru mierząc blg lub jak nie masz cukromierza to kosztuj.
A może posiadasz cukromierz, bo poziom cukru (blg) jest bardzo pomocne w takich sytuacjach, a kosztuje naprawdę niewiele i na ogół można go kupić w marketach budowlanych.
Dałem drożdże ENOVINI, na opakowaniu pisało że 18%
(24-11-2016, 15:02)wuadix napisał(a): [ -> ]Dałem drożdże ENOVINI, na opakowaniu pisało że 18%

I co tyle chcesz mieć w winie ?
15% wystarczy, po jakim czasie moge zabić drożdże i czym? Przed zlaniem znad osadu czy po?