Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino ryżowe po zlaniu zaciąga powietrze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum które obserwuje już od dłuższego czasu ;)

Mam problem, mianowicie po zlaniu wina ryżowego do drugiego gąsiora, wino zaciąga powietrze. Myślałem że jest to spowodowane tym że od razu umieściłem je w zimnym pomieszczeniu, ale teraz stoi tam gdzie wcześniej stało podczas fermentacji i nadal tak się dzieje. Co robić? Czy gąsior nie wystrzeli od ciśnienia które może się w nim stworzyć?
Jak duży jest balon? Ile jest w nim wolnej przestrzeni? Czy w pomieszczeniu w którym się znajduje są duże wahania temperatury?
PS Gąsior na pewno nie wystrzeli.
Balon ma pojemność 17l, wina jest 15l także jest prawie pełny. Temperatura tylko w nocy spada o 2-3 stopnie. W dzień raczej normalnie z 24 stopni w pomieszczeniu.
Może to być przez złe przelewanie wina? Nie lałem po ściance tylko prosto z jednego do drugiego balona i sitko dałem na końcu wężyka żeby zatrzymało nieczystości.