Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino ananasowe - start i kolor.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,

Mam za sobą całkiem udane winko z truskawek i herbaty (chwała za przepis), a wczoraj nastawiłem długo wyczekiwane ananasy. I tu pierwsze pytanie (albo gorąca prośba): gdzie zniknęły przepisy na ,,na prawdę dziwne wina''?! Czy ktoś może ma je gdzieś zachowane? Pamiętam że była tam właśnie herbata którą chciałbym powtórzyć i ananas, którego zacząłem robić ,,na oko''

Dwie rzeczy mnie martwią:
1. dlaczego w rureczce nie zaczęło bulgotać (fakt że robię z 3 ananasów w wiadrze 20l ale nawet trochę się poziom nie wychylił)
2. dlaczego to coś w środku z żółtego zmienia się w ciemny brąz (nie otwieram, ale prześwituje)

produkcja:
3 ananasy, pociapane na drobno (4-ty świniak spleśniał)
garść rodzynek
0,6 kg cukru
1 l wody
drożdże enovini ws do 13%
wszystko wymięszane w wiadrze

z tego co pamiętam z przepisu czytanego dobry rok temu jak jeszcze wisiał na stronie, trzeba było ananasy potrzymać ze 4 dni często mieszając, a później odcedzić sok.
Zmierz blg -  na moje oko dużo za dużo cukru i drożdże nie są w stanie ruszyć  ...
(18-12-2016, 12:22)milbas napisał(a): [ -> ]Zmierz blg -  na moje oko dużo za dużo cukru i drożdże nie są w stanie ruszyć  ...

Ruszyło dziś i to tak z kopyta, zamieszałem, odkrciłem grzejnik i po dwóch godzinach mnie obudziły bąbelki :) pewnie wiadro za duże. 

Tło teraz nie wiem ile jeszcze trzymać z owocami,  kiedy odłowić... Nisko być po 4 dniach ale nie wiem czy ogólnie czy bulgotania... 

I nadal pozostaje kwestia koloru, czemu zciemnialo? To normalne czy jak z obitym jabłkiem świadczy o psuciu się? Pigwe mam np zolciutka...
Jeżeli mozesz to wrzuć zdjecie tego nastawu, aczkolwiek nie wiem co rozumiesz za sciemnialy kolor.
(20-12-2016, 21:57)zielonylistek napisał(a): [ -> ]..........., odkrciłem ............... zciemnialo? ............. Pigwe mam np zolciutka...

Bardzo proszę, pisz po polsku.  To nie GG.

Moderator.