19-12-2016, 17:47
Witam,
poszedł zakład: wino egzotyczne na "dzikusach" Oo !!! Dziadkowe, babkowe metody / tradycje i te sprawy :
"Mimo wszystko i na przekór" - słowa klucz znajomych: "to nie wyjdzie; dajcie sobie spokój; ocet; strata kasy" - no uparli się i ni huhu
Wstęp
To może od początku... Po spożyciu odpowiedniej dawki %%% ( język plączący i te sprawy ), trafiło na dyskusje winne.
Zaczynając od win, które nam smakują, przez dzikusy czy szlachetne, przez wina nietypowe, kończąc na zakładzie/pojedynku*.
*Jakie by nie wyszło, przegrany pokrywa koszty wyrobu oraz sponsoruje "after po degustacji" - oceniać będzie towarzystwo obecne przy tym zakładzie :
Zasady:
- baza owocowa - banan, pomarańcz
- "dzikusy"
- próg: 10l< wina
- start przed końcem roku 2016
- degustacja "do ustalenia" - minimum rok
Rozwinięcie
Przejrzałem, chyba większość stron jak i tematów na forum o bananach i pomarańczach... I wcale jakoś mnie nie dziwi, że o dzikich przy tym doborze owocu nic nie znalazłem :
Mimo wszystko trzeba podjąć wyzwanie.
Po dokładnym przeanalizowaniu wszystkich przepisów, wprowadziłem troszku swoich "myśli" i ułożyłem taki przepis:
- 6kg bananów
- 4,5kg pomarańczy
- 1kg rodzynek
- 2kg cukru
- nastaw uzupełnić przegotowaną wodą do 12-13litrów
Banany mocno dojrzałe (pojawiające się bronzowe odcienie), opłukać, odciąć przód/koniec, obrać:
- skórkę trochę posiekać i do balonu
- środek banana zmielić przez maszynkę ręczną i do balonu
Pomarańczę oceniam na dojrzałe, miękkie, słodkie:
- sok
- ręcznie wycisnąć sok z owocu
- przelać przez cokolwiek w celu pozbycia się w jak największym stopniu albedo
- i do balonu
Rodzynki
- opłukać, przemielić i do balonu
Cukier + woda
Zakończenie
O ile coś z tego wyjdzie będzie mało procentowe = na moje myślenie, żeby to "wytrzymało" będzie trzeba na końcu doprawić większym procentem :
Zastanawia mnie jeszcze czy dodać herbaty ?
Jestem otwarty na porady, co zmienić ew.
Czy jest ktoś w stanie cokolwiek doradzić : ?
Dlatego nareszcie założyłem tu konto, aby się wesprzeć
Znajomy upiera się, że da radę - ale jego przepis to tajemnica do czasu degustacji...
PS. Traktuje to jako zabawę/eksperyment
PS2. Chciałem od razu nastawić tak samo tylko, że z szlachetnymi... Ale okazało się, że mam tylko jeden balon wolny
Discuss
poszedł zakład: wino egzotyczne na "dzikusach" Oo !!! Dziadkowe, babkowe metody / tradycje i te sprawy :
"Mimo wszystko i na przekór" - słowa klucz znajomych: "to nie wyjdzie; dajcie sobie spokój; ocet; strata kasy" - no uparli się i ni huhu
Wstęp
To może od początku... Po spożyciu odpowiedniej dawki %%% ( język plączący i te sprawy ), trafiło na dyskusje winne.
Zaczynając od win, które nam smakują, przez dzikusy czy szlachetne, przez wina nietypowe, kończąc na zakładzie/pojedynku*.
*Jakie by nie wyszło, przegrany pokrywa koszty wyrobu oraz sponsoruje "after po degustacji" - oceniać będzie towarzystwo obecne przy tym zakładzie :
Zasady:
- baza owocowa - banan, pomarańcz
- "dzikusy"
- próg: 10l< wina
- start przed końcem roku 2016
- degustacja "do ustalenia" - minimum rok
Rozwinięcie
Przejrzałem, chyba większość stron jak i tematów na forum o bananach i pomarańczach... I wcale jakoś mnie nie dziwi, że o dzikich przy tym doborze owocu nic nie znalazłem :
Mimo wszystko trzeba podjąć wyzwanie.
Po dokładnym przeanalizowaniu wszystkich przepisów, wprowadziłem troszku swoich "myśli" i ułożyłem taki przepis:
- 6kg bananów
- 4,5kg pomarańczy
- 1kg rodzynek
- 2kg cukru
- nastaw uzupełnić przegotowaną wodą do 12-13litrów
Banany mocno dojrzałe (pojawiające się bronzowe odcienie), opłukać, odciąć przód/koniec, obrać:
- skórkę trochę posiekać i do balonu
- środek banana zmielić przez maszynkę ręczną i do balonu
Pomarańczę oceniam na dojrzałe, miękkie, słodkie:
- sok
- ręcznie wycisnąć sok z owocu
- przelać przez cokolwiek w celu pozbycia się w jak największym stopniu albedo
- i do balonu
Rodzynki
- opłukać, przemielić i do balonu
Cukier + woda
Zakończenie
O ile coś z tego wyjdzie będzie mało procentowe = na moje myślenie, żeby to "wytrzymało" będzie trzeba na końcu doprawić większym procentem :
Zastanawia mnie jeszcze czy dodać herbaty ?
Jestem otwarty na porady, co zmienić ew.
Czy jest ktoś w stanie cokolwiek doradzić : ?
Dlatego nareszcie założyłem tu konto, aby się wesprzeć
Znajomy upiera się, że da radę - ale jego przepis to tajemnica do czasu degustacji...
PS. Traktuje to jako zabawę/eksperyment
PS2. Chciałem od razu nastawić tak samo tylko, że z szlachetnymi... Ale okazało się, że mam tylko jeden balon wolny
Discuss