31-12-2016, 19:00
31-12-2016, 19:04
Kiwi przykryje całkowicie DR. Tak myślę.
31-12-2016, 19:13
Dzika Róża werja solo jest świetna, więc lepiej zrobić 2 osobne nastawy a potem kupaż. Ale co ja tam wiem 

01-01-2017, 13:14
@drajla, ja myślę, że właśnie DR przykryje kiwi.
Tak czy inaczej też zrobiłbym te wina solo.
Tak czy inaczej też zrobiłbym te wina solo.
01-01-2017, 15:34
Zdecydowałem się dodać jednak trochę owoców DR - 40gr (oraz 1,5 l wstępnie przefermentowanego nastawu z DR).
Ogólnie wygląda to tak :
29.12:
5 kg kiwi pokrojone w małe kosteczki + 40 gr DR (pozostałości z drugiego nastawu) + 2 l wody + 1,5 l nastawu z Dr (nastaw 7 dniowy, który miałem wykorzystać jako 3i przy Dr. Nie dodałem jednak do niego drożdży ani cukru, więc wstępna fermentacja była minimalna. Jednak kolor juz się zribil. Nie chciałem tego wylewać w całości wiec choć 1.5l wykorzystałem)
30.12
Dodałem drożdży aktywnych + 1 l wody + 1 kg cukru
I tu mam pytania.
Abstrahując od tego ile będę miał roboty z wyciągnięciem owoców z balona.
Czy mój przepis jest ok. Na 14 litrów
Docelowo :
5kg kiwi
8 l wody
4,2 kg cukru.
Jeśli tak to zostało mi do dodania :
3.5 l wody
3.2 kg cukru
Czy już teraz dodać jeszcze kg cukru (potem jeszcze 2.2 kg) czy dodać dopiero po odcisnieciu owoców? I po jakim czasie odciskac owoce. Po tygodniu?![[Obrazek: 6b9206096d8addfd09deb1b354c721d7.jpg]](http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170101/6b9206096d8addfd09deb1b354c721d7.jpg)
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Ogólnie wygląda to tak :
29.12:
5 kg kiwi pokrojone w małe kosteczki + 40 gr DR (pozostałości z drugiego nastawu) + 2 l wody + 1,5 l nastawu z Dr (nastaw 7 dniowy, który miałem wykorzystać jako 3i przy Dr. Nie dodałem jednak do niego drożdży ani cukru, więc wstępna fermentacja była minimalna. Jednak kolor juz się zribil. Nie chciałem tego wylewać w całości wiec choć 1.5l wykorzystałem)
30.12
Dodałem drożdży aktywnych + 1 l wody + 1 kg cukru
I tu mam pytania.
Abstrahując od tego ile będę miał roboty z wyciągnięciem owoców z balona.
Czy mój przepis jest ok. Na 14 litrów
Docelowo :
5kg kiwi
8 l wody
4,2 kg cukru.
Jeśli tak to zostało mi do dodania :
3.5 l wody
3.2 kg cukru
Czy już teraz dodać jeszcze kg cukru (potem jeszcze 2.2 kg) czy dodać dopiero po odcisnieciu owoców? I po jakim czasie odciskac owoce. Po tygodniu?
![[Obrazek: 6b9206096d8addfd09deb1b354c721d7.jpg]](http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170101/6b9206096d8addfd09deb1b354c721d7.jpg)
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka