Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kiwi + dzika róża.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co sądzicie? Proporcje 80 do w 20

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Kiwi przykryje całkowicie DR. Tak myślę.
Dzika Róża werja solo jest świetna, więc lepiej zrobić 2 osobne nastawy a potem kupaż. Ale co ja tam wiem ;)
@drajla, ja myślę, że właśnie DR przykryje kiwi.
Tak czy inaczej też zrobiłbym te wina solo.
Zdecydowałem się dodać jednak trochę owoców DR - 40gr (oraz 1,5 l wstępnie przefermentowanego nastawu z DR).

Ogólnie wygląda to tak :
29.12:
5 kg kiwi pokrojone w małe kosteczki + 40 gr DR (pozostałości z drugiego nastawu) + 2 l wody + 1,5 l nastawu z Dr (nastaw 7 dniowy, który miałem wykorzystać jako 3i przy Dr. Nie dodałem jednak do niego drożdży ani cukru, więc wstępna fermentacja była minimalna. Jednak kolor juz się zribil. Nie chciałem tego wylewać w całości wiec choć 1.5l wykorzystałem)

30.12
Dodałem drożdży aktywnych + 1 l wody + 1 kg cukru

I tu mam pytania.
Abstrahując od tego ile będę miał roboty z wyciągnięciem owoców z balona.

Czy mój przepis jest ok. Na 14 litrów
Docelowo :
5kg kiwi
8 l wody
4,2 kg cukru.

Jeśli tak to zostało mi do dodania :
3.5 l wody
3.2 kg cukru

Czy już teraz dodać jeszcze kg cukru (potem jeszcze 2.2 kg) czy dodać dopiero po odcisnieciu owoców? I po jakim czasie odciskac owoce. Po tygodniu? [Obrazek: 6b9206096d8addfd09deb1b354c721d7.jpg]

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka