14-01-2017, 10:01
Witam, nastawiłem 2 tyg. temu czwórniaka, pierwotnie miał chodzić na drożdżach Zamoyskich [Johanisberg] ale zakupione drożdże okazały się przeterminowane a MD nie wystartowała. Zastosowałem wobec tego bayanusy 995 gc.
Po 2 tygodniach pracy drożdży rurka fermentacyjna kompletnie ucichła. Postanowiłem zobaczyć ile pozostało cukru i ile voltów jest w nastawie. Ku mojemu zdziwieniu cukromierz i alkoholomierz wskazał 0 blg oraz 0 %.
Pytanie co robić dalej nastaw jest mętny i nie pracuje już?
Czy aby uzyskać więcej procent będę musiał dodać więcej miodu?
Czy to jest może wina zastosowanych drożdży?
Po 2 tygodniach pracy drożdży rurka fermentacyjna kompletnie ucichła. Postanowiłem zobaczyć ile pozostało cukru i ile voltów jest w nastawie. Ku mojemu zdziwieniu cukromierz i alkoholomierz wskazał 0 blg oraz 0 %.
Pytanie co robić dalej nastaw jest mętny i nie pracuje już?
Czy aby uzyskać więcej procent będę musiał dodać więcej miodu?
Czy to jest może wina zastosowanych drożdży?