Witam, czy suszone banany ze sklepu nadają się do dodania ich do nastawu z winem?
Robię eksperyment bananowy i zastanawiam się czy po odsączeniu bananowego moszczu można do balonu wrzucić trochę suszonych bananów dla poprawy aromatu i smaku wina.
Moje obawy dotyczą tutaj głównie kwestii tego, że suszone banany sprawiają wrażenie tłustych/pokrytych jakimś olejem.
Czy jest to może głupi pomysł, co sądzicie?
Potraktuj suszone banany jak rodzynki. Zmyj olej konserwujący wrzątkiem.
(16-01-2017, 08:32)Allimor napisał(a): [ -> ]Potraktuj suszone banany jak rodzynki. Zmyj olej konserwujący wrzątkiem.
O.O dzięki. Nie wiedziałam, że rodzynki do wina trzeba uprzednio sparzyć.
(16-01-2017, 15:37)DomiNika napisał(a): [ -> ] (16-01-2017, 08:32)Allimor napisał(a): [ -> ]Potraktuj suszone banany jak rodzynki. Zmyj olej konserwujący wrzątkiem.
Jak zalejesz pierwszy raz rodzynki wrzątkiem, to doznasz szoku, co jadłaś całe życie

Natomiast mnie bardzo ciekawi, czy te bananowe czipsy wpłyną na smak. Mam sceptyczne podejście bardzo, więc nie zapomnij napisać jak to wyszło.
(16-01-2017, 16:29)Mikael napisał(a): [ -> ] (16-01-2017, 15:37)DomiNika napisał(a): [ -> ] (16-01-2017, 08:32)Allimor napisał(a): [ -> ]Potraktuj suszone banany jak rodzynki. Zmyj olej konserwujący wrzątkiem.
Jak zalejesz pierwszy raz rodzynki wrzątkiem, to doznasz szoku, co jadłaś całe życie
Natomiast mnie bardzo ciekawi, czy te bananowe czipsy wpłyną na smak. Mam sceptyczne podejście bardzo, więc nie zapomnij napisać jak to wyszło.
Wiem jak smakują takie rodzynki bo robi się tak przed dodaniem do ciasta i zawsze myślałam ze to jest po to aby nie były twarde i nie opadały na dno. A tutaj chyba nie tylko o to chodziło. ;p
Sama też nwm czy może to wpłynąć na smak, myślałam, że może ktoś już realizował taki pomysł.
(16-01-2017, 08:32)Allimor napisał(a): [ -> ]Potraktuj suszone banany jak rodzynki. Zmyj olej konserwujący wrzątkiem.
Nie ma szans na to. Nie wiem czy te czipsy bananowe nie są czasami podsmażane na oleju. Nie da się tego zmyć wy wypłukać. Zawsze będą ślady tłuszczu na powierzchni. Próbowałem nimi karmić krewetki i kombinowałem na różne sposoby żeby nie było tłustych śladów na wodzie.
A mi się wydawało, że te chipsy są suszone.
Jak dla mnie, to szkoda na nie pieniędzy. Uważam, że są paskudne w smaku.