23-01-2017, 00:32
Halloumi jest łatwy do wykonania i nie wymaga posiadania żadnych form, prasy, czy kultur starterowych.
Jedyne co potrzeba to podpuszczka, garnek, cedzak, chusta serowarska i dwie deski.. a.. i łyżka, taka do klusek, na pewno jest w którejś szufladzie w kuchni.. Poza mlekiem będzie potrzebna sól (teoretycznie niejodowana, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia bo żadnych kultur bakterii przecież nie dajemy) oraz suszona lub świeża mięta (można i bez mięty ostatecznie)
Weź mleka ile trzeba...
Podgrzać do 32*C
Jeśli mleko jest homogenizowane dodajemy chlorek wapnia.
Dodajemy podpuszczkę, mięszamy z góry na dół przez minutę i zatrzymujemy mleko - gęstwa zaczyna formować się już po minucie więc mleko powinno być w miare 'ustane'.
Odstawić na 40 min
Sprawdzamy 'clean break'
Tniemy gęstwę na kostkę ok 15x20mm, delikatnie odwracamy łyżką żeby gęstwa z dołu poszła na górę - mniej wiecej, nie jest wymagana wielka precyzja. Jeśli z dołu zostały duże kawałki gęstwy można ją dociąć.
Odstawić na 5 min
Mięszając, podnieśc temperature do 40*C w czasie około 20 minut
Odstawić na 10 min, pozwalamy żeby gęstwa osiadła na dnie
Ustawiamy cedzak na garnku/misce, wykładamy chustą i odcedzamy serwatkę - staramy sie żeby gęstwa z garnka wpadła do cedzaka w całości, można przytrzymać ręką.
Ważne - serwatka będzie nam jeszcze potrzebna!
Przenieść gęstwę w chuście na deskę, staramy sie żeby gęstwa nie pękła, zakładamy chustę tak, żeby gęstwa uformowała mniej więcej kwadrat/prostokąt, przykrywamy deską i obciążamy 4kg
[attachment=25186]
Zostawić na 10 min
Odwrócić (nadal w chuście) i obciążyć j.w.
[attachment=25187]
Widać niedokładne uformowanie sera...
Zostawić na 20 min
Odwinąć z chusty, pociąć na kwadraty ok 10x10 cm
[attachment=25188]
Jak widać uzyskanie równych krawędzi wymaga nieco wprawy.
Podgrzać serwatkę do ok. 90 stopni - zebrać/usunąć tworzące się resztki gęstwy
Podgrzać do ~97*C, nie gotować
Włożyć do serwatki kawałki gęstwy, a może to już ser (?)
(na Cyprze zawijają każdy kawałek oddzielnie w ściereczkę, celem jest żeby nie przywarły do tego resztki gęstwy którą my usuneliśmy)
Utrzymywać w temp ~97*C przez 45 min
Po tym czasie kawałki sera (tak, to już ser) powinny wypłynąć na powierzchnię, wyjmujemy je (uwaga, gorące, pomogą rękawiczki lateksowe) i obtaczamy w mieszance soli i mięty, każdy kawałek składamy na pół, lekko przygniatamy, powinien sie skleić bez problemu.
Zamiast suszonej mięty można włożyć w zagiecie sera listek swieżej, ale w soli obtaczmy jak wyżej.
[attachment=25189]
Niestety, mój pierwszy Halloumi wyszedł nieco za bardzo przesuszony i popękał przy składaniu.
Smak jest OK, lekki posmak mięty w słonym serze jest dość ciekawy.
Część poszła eksperymentalnie do solanki.
Pozwalamy wystygnąć..
Halloumi można jeść na kanapkach, dodać do sałatek, piec, smażyć, grillować.. nie rozpuści się.. można tez przechowywać w solance (niestety nie znam stężenia, dałem tyle soli zeby ser utrzymywał się tuż pod powierzchnią)
Jedyne co potrzeba to podpuszczka, garnek, cedzak, chusta serowarska i dwie deski.. a.. i łyżka, taka do klusek, na pewno jest w którejś szufladzie w kuchni.. Poza mlekiem będzie potrzebna sól (teoretycznie niejodowana, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia bo żadnych kultur bakterii przecież nie dajemy) oraz suszona lub świeża mięta (można i bez mięty ostatecznie)
Weź mleka ile trzeba...
Podgrzać do 32*C
Jeśli mleko jest homogenizowane dodajemy chlorek wapnia.
Dodajemy podpuszczkę, mięszamy z góry na dół przez minutę i zatrzymujemy mleko - gęstwa zaczyna formować się już po minucie więc mleko powinno być w miare 'ustane'.
Odstawić na 40 min
Sprawdzamy 'clean break'
Tniemy gęstwę na kostkę ok 15x20mm, delikatnie odwracamy łyżką żeby gęstwa z dołu poszła na górę - mniej wiecej, nie jest wymagana wielka precyzja. Jeśli z dołu zostały duże kawałki gęstwy można ją dociąć.
Odstawić na 5 min
Mięszając, podnieśc temperature do 40*C w czasie około 20 minut
Odstawić na 10 min, pozwalamy żeby gęstwa osiadła na dnie
Ustawiamy cedzak na garnku/misce, wykładamy chustą i odcedzamy serwatkę - staramy sie żeby gęstwa z garnka wpadła do cedzaka w całości, można przytrzymać ręką.
Ważne - serwatka będzie nam jeszcze potrzebna!
Przenieść gęstwę w chuście na deskę, staramy sie żeby gęstwa nie pękła, zakładamy chustę tak, żeby gęstwa uformowała mniej więcej kwadrat/prostokąt, przykrywamy deską i obciążamy 4kg
[attachment=25186]
Zostawić na 10 min
Odwrócić (nadal w chuście) i obciążyć j.w.
[attachment=25187]
Widać niedokładne uformowanie sera...
Zostawić na 20 min
Odwinąć z chusty, pociąć na kwadraty ok 10x10 cm
[attachment=25188]
Jak widać uzyskanie równych krawędzi wymaga nieco wprawy.
Podgrzać serwatkę do ok. 90 stopni - zebrać/usunąć tworzące się resztki gęstwy
Podgrzać do ~97*C, nie gotować
Włożyć do serwatki kawałki gęstwy, a może to już ser (?)
(na Cyprze zawijają każdy kawałek oddzielnie w ściereczkę, celem jest żeby nie przywarły do tego resztki gęstwy którą my usuneliśmy)
Utrzymywać w temp ~97*C przez 45 min
Po tym czasie kawałki sera (tak, to już ser) powinny wypłynąć na powierzchnię, wyjmujemy je (uwaga, gorące, pomogą rękawiczki lateksowe) i obtaczamy w mieszance soli i mięty, każdy kawałek składamy na pół, lekko przygniatamy, powinien sie skleić bez problemu.
Zamiast suszonej mięty można włożyć w zagiecie sera listek swieżej, ale w soli obtaczmy jak wyżej.
[attachment=25189]
Niestety, mój pierwszy Halloumi wyszedł nieco za bardzo przesuszony i popękał przy składaniu.
Smak jest OK, lekki posmak mięty w słonym serze jest dość ciekawy.
Część poszła eksperymentalnie do solanki.
Pozwalamy wystygnąć..
Halloumi można jeść na kanapkach, dodać do sałatek, piec, smażyć, grillować.. nie rozpuści się.. można tez przechowywać w solance (niestety nie znam stężenia, dałem tyle soli zeby ser utrzymywał się tuż pod powierzchnią)