Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: VITAMON COMBI i TRENOLIN
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!
Czy ktoś z Koleżeństwa stosował/stosuję tę odżywkę dla drożdży?
Piszą o niej tak, jak niżej. Wygląda to interesująco? Czy odżywkę tą można stosować jako zamiennik dla DAF lub Activit?

"Produkty Vitamon® są to specjalne preparaty odżywcze dla drożdży. Wspomagają propagację drożdży, zapewniają szybki początek fermentacji, oraz wspomagają pełne zakończenie fermentacji.
Vitamon® jest to czysty fosforan dwuamonu.
Vitamon® B jest solą witaminy B1 (tiamina), o długim okresie przydatności do spożycia.
Vitamon® Combi na podstawie obydwu składników: Vitamon® A i B Vitamon®.Cel stosowania:
Produkt wspiera propagację drożdży wraz z poprawą fermentacji. Składniki odżywcze Vitamon® zawierają neutralne substancje pomocnicze, które zapobiegają zbrylaniu podczas przechowywania.
Produkt i działanie:
Vitamon®: Zastosowanie w szczególności w tych przypadkach, w których brakuje fosforanu lub azotu. Jest dodatkową, naturalną podstawą pokarmu drożdży dzięki zawartości amonu i fosforanu. Vitamon®A dozujemy wg zaleceń. W ten sposób, rozmnażanie drożdży, a zatem sama fermentacja jest zoptymalizowana.
Vitamon® B: Witamina B1 ma specjalny rozmnożeniowy wpływ na drożdże. Gdy grzyb Botrytis cinerea pobiera witaminy B1 z owoców, Vitamon® B musi być odpowiednio stosowany na sok winogronowy, który został zakażony Botrytis. W trakcie aplikacji drożdży propagacja ich i rozprzestrzenienie jest wspierane i promowane. SO2 jest dawkowany bez zmian.
Vitamon® Combi: Vitamon® Combi może być stosowana efektywnie dla wszystkich rodzajów moszczu, we wszystkich procesach fermentacji i do produkcji wina musującego. Vitamon® Combi jest powszechnie dodawany jako środek zapobiegawczy, gdy ilość składników odżywczych w moszczu nie jest znana. Stosowanie tego preparatu nie tylko zapewnia w moszczu do fermentacji odpowiednią ilość witamin niezbędnych do rozmnażania, ale także składniki odżywcze, które są niezbędne do rozmnażania, a tym samym prowadzi do lepszej fermentacji.


Co zaś do Trenolinu:
Czy to jest odpowiednik pektopolu? W moim mieście jest sklp, w którym nie ma pektopolu, jest zaś rzeczony Trenolin.  Stosować? Miał ktoś jakieś doświadczenia z tym preparatem?



Trenolin®4000 DF 50g płynny pektoenzym
Uznany, wolny od depsydazy preparat enzymu pektolitycznego, przeznaczony do zacieru, moszczu i młodego wina.
 
 Opis produktu:
Trenolin®4000 DF to niezawodny preparat pektolityczny przeznaczony do obróbki zacieru/zmiażdżonych winogron, moszczu i młodego wina, a w szczególności do produkcji “Süßreserve” (niesfermentowany lub częściowo sfermentowany sok/moszcz winogronowy, przeznaczony do dosłodzenia).
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującego.
Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
 
Cel stosowania:
Ze względu na właściwość rozkładania pektyny z Trenolin® 4000 DF, miazga, moszcz i młode wina mogą być przetwarzane wydajniej i mniej kosztownie. Najważniejsze zalety w odniesieniu do stosowania w zacierze stanowią większy uzysk soku oraz lepsze wykorzystanie wydajności pras. Ponadto osiąga się lepsze wyklarowanie i filtrację napojów. Tylko dzięki specjalnym właściwościom preparatu enzymu do rozkładu pektyny, możliwe jest wytwarzanie "Süßreserve".
  
Produkt i działanie:
Zastosowanie Trenolin® 4000 DF prowadzi do lepszego upłynnienia zacieru, np. do lepszej częściowej ekstrakcji soku. Skrócenie czasu przetwarzania oraz zwiększenie wydajności tłoczenia umożliwia redukcję czasu maceracji, oraz dodatkowo większą wydajność moszczu. W moszczu Trenolin® 4000 DF ma działanie destabilizujące, a tym samym uzyskuje się szybkie i kompaktowe osiadanie osadu. Dzięki skróceniu czasu przetwarzania zmniejsza się ryzyko infekcji. W odniesieniu do wytwarzania "Süßreserve", Trenolin® 4000 DF zapewnia szybkie przetwarzanie. Pozostawić na minimalny czas działania 1 godzinę, przed późniejszym klarowaniem odbywającym się za pomocą NaCalit® PORE-TEC w połączeniu z Blanket® i AbiGail®Liquid. Po tym zabiegu może być wykonana filtracja "Süßreserve". Trenolin® 4000 DF jest preparatem enzymatycznym oczyszczonym w specjalnym procesie, dzięki czemu jest wolny od zakłócającej depsydazy i niepożądanego działania oksydaz, co promuje świeży charakter danej odmiany.
 
 Dawkowanie i stosowanie:
 Aktywność Trenolin® 4000 DF zależy od dawki, temperatury i czasu działania. Temperatura stosowania powinna wynosić około 10oC, lub lepiej ponad 15oC. Im wyższa temperatura, tym bardziej aktywny enzym. Górny limit aktywności enzymu to 55oC, więc np. przy wyższych temperaturach przetwarzania wskazane jest ochłodzenie przed dodaniem enzymu. Wybrana dawka enzymu przed dodaniem do naczynia powinna zostać rozpuszczona w pewnej ilości płynu, dla zapewnienia lepszego rozprowadzenia. Po dodaniu do naczynia dobrze wymieszać. Przykładowe wartości dawek są wymienione w poniższej tabeli i odnoszą się do temperatury aplikacji od 15°C.
Vitamony wyglądają na zamiennik DAPu