Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Problem z pierwszym Cydrem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam zaczałem przygode z cydrem z soku jabłkowego tłoczonego.  20l nastawilem w 25l balonie z dodatkiem drozdzy do cydru plus pozywka, wszystko ładnie pieknie pracowało przez 5 dni az nagle przestało całkowicie wiec sprawdziłem cukier ma 0 blg postanowiłem oddzielic drozdze od soku i przy okazji spróbowałem i ma strasznie dziwny smak taki ocet kwasne czy cos takiego i pytanie do was czy to dobrze moge tak zostawic?? prosze o jakie porady z góry Dziekuje.

Proszę o przestrzeganie Regulaminu (pisownia) - TWA
Pierwsza porada to przeczytać regulamin.
Druga porada, jak coś nie ma cukru, a ma kwasek (kwas jabłkowy) to jest kwaśne.
Trzecia porada, przeszukaj forum:
(podpowiedzi: http://wino.org.pl/2016/06/25/cydr-z-sok...onikowego/ )


ps. dosłodź -> nie będzie taki kwaśny, daj cukier do refermentacji i butelkuj LUB odstaw na cichą (na sklarowanie się) dosłodź (cukrem nie fermentującym) i po czasie butelkuj.