Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Sok + woda = meh...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich.

Temat ten juz sie pojawil ale nie widzialem nigdzie odpowiedzi na tylo dla mnie sensownych zeby mnie to nie meczylo.

No wiec postanowilem zaczac robic wina a jako ze ojciec zajmuje sie tym od lat nie bylo to specjalnie trudne. I od samego poczatku meczy mnie ten sam problem. Po co ta woda...

Postanowilem przeprowadzic eksperyment i nastawilem dwa winka (slodkie) z soku z ciemnych winogron. Jedno zgodnie z przepisem od ojca z dodatkiem wody a jedno bez. Aktualnie jakies pol roku lezakowania pozniej wyprobowalem oba. No i kurcze to z samym sokiem jest wg mnie znacznie lepsze.

Niech mnie prosze ktos oswieci o co chodzi bo nie moge spac po nochac :-D


Bardzo proszę o poprawną pisownię. Mod.
Wino z samego soku - to wino gronowe. Takie właśnie powinno się robić jeśli ma się odpowiednie odmiany winogron ... Dodanie wody rozcieńczy jedynie sok - wino wyjdzie wodniste (mniej smaku, mniej aromatu);

Jednakże jeśli ma się pod ręką jedynie kiepskie odmiany winogron (labrucha), o wysokiej kwasowości, to dodanie wody może być niezbędne, żeby tą kwasowość zbić do akceptowalnego poziomu.

Możliwe jest też podejście gospodarskie - jak się doleje wody - będzie więcej :-).

Pozdrawiam
MILBAS